Κι όμως όλες οι γλώσσες του κόσμου έχουν ένα κοινό στοιχείο!
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα όλες οι γλώσσες που υπάρχουν στον πλανήτη μας έχουν αυτό το κοινό στοιχείο.

Στον κόσμο υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές γλώσσες. Μάλιστα, αν βάλουμε μέσα και τις διάφορες διαλέκτους θα χάσουμε το μέτρημα. Όμως, μία νέα έρευνα απέδειξε ότι όλες (μα όλες) οι γλώσσες του κόσμου έχουν κάτι κοινό. Όσο και να σου φαίνεται περίεργο!

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, που διεξήχθει από ερευνητές του Εργαστηρίου Δυναμικής της Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Λιόν, με επικεφαλής τον εξελικτικό γλωσσολόγο Φρανσουά Πελεγκρινό, ο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών φαίνεται πως είναι σχεδόν ίδιος για όλες τις γλώσσες της Γης. Ανεξάρτητα από την προέλευση και τη δομή τους. Μάλιστα, ο χρόνος μετάδοσης της πληροφορίας φαίνεται να είναι 39 bits ανά δευτερόλεπτο, περίπου διπλάσιος από τον κώδικα Μορς.

Είτε μιλάει κάποιος πολύ γρήγορα και δυνατά, όπως οι Έλληνες ή οι Ιταλοί, είτε πιο αργά και με σταθερό ρυθμό, όπως οι Γερμονοί, μεταφέρει με την ομιλία του τις ίδιες πληροφορίες. Αυτό ισχύει για όλες τις γλώσσες οπουδήποτε στη Γη.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Science Advances”, σύμφωνα με το “Science” και το “New Scientist” και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έρευνα του είδους της. Οι ερευνητές ανέλυσαν 17 ευρωπαϊκές και ασιατικές γλώσσες, οι οποίες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, σε ότι αφορά τον αριθμό των βασικών ήχων, των συλλαβών και άλλων χαρακτηριστικών.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την πληροφοριακή πυκνότητα κάθε γλώσσας. Για να καταλάβεις τι εννοούμε με τον όρο αυτό, είναι η ποσότητα της πληροφορίας (σε bits) που μεταφέρει ανά συλλαβή κάθε γλώσσα. Από αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι αυτό διαφέρει από τα πέντε bits ανά συλλαβή στα βασκικά έως τα οκτώ bits ανά συλλαβή στα βιετναμέζικα.

Η συνέχεια της έρευνας είχε ως εξής: Δέκα άνθρωποι κλήθηκαν να μιλήσουν τη μητρική γλώσσα τους (συνολικά 170 άνθρωποι για τις 17 γλώσσες που μελετήθηκαν) και να διαβάσουν 15 κείμενα. Από το πείραμα αυτό διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός ομιλίας (συλλαβές ανά δευτερόλεπτο) ποικίλει από ομιλητή σε ομιλητή.

Όσοι μιλούσαν γλώσσες με μεγαλύτερη πληροφοριακή πυκνότητα, μιλούσαν κατά μέσο όρο πιο αργά από εκείνους που μιλούσαν γλώσσες, οι οποίες μεταφέρουν λιγότερες πληροφορίες ανά συλλαβή. Το ρεκόρ ταχύτητας ήταν οι 9,1 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο και ο πιο αργός ρυθμός ήταν οι 4,3 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο.

Ένα γενικό συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω, είναι ότι  γλώσσες “ελαφριές” σε πληροφορίες όπως τα ιταλικά (λίγα bits ανά συλλαβή) μιλιούνται πιο γρήγορα, ενώ γλώσσες “βαριές” σε πληροφορίες (πολλά bits ανά δευτερόλεπτο) μιλιούνται πιο αργά. Μια γλώσσα πυκνή σε πληροφορίες δεν μπορεί να μιληθεί γρήγορα, ούτε, όμως και το ανάποδο. Μία γλώσσα αραιή σε πληροφορίες να μιληθεί αργά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει ένας περίπου ενιαίος σε όλο τον κόσμο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών μέσω οποιασδήποτε γλώσσας. Ο ρυθμός αυτός ανέρχεται στα 39,15 bits ανά δευτερόλεπτο. Το bit στην περίπτωση αυτή, δε διαφέρει σε τίποτα με αυτό που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η ταχύτητα μετάδοσης της ψηφιακής πληροφορίας σε κινητά, υπολογιστές και μόντεμ.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε για τα αποτελέσματα τα εξής:

“Το ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι ότι καμία γλώσσα δεν είναι πιο αποτελεσματική από τις άλλες στην μετάδοση της πληροφορίας.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν πάνω από 7.000 γλώσσες! Οπότε, καταλαβαίνεις ότι οι 17 που μελετήθηκαν από αυτή την έρευνα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τη μελέτη τους σε περισσότερες γλώσσες.

Δες ακόμα: Ποιες είναι οι πιο δύσκολες γλώσσες για να μάθεις;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
ΤΕΛ
87 - 73
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
ΗΜ
40 - 32
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;