Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες

Από neolaia.gr Team 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο πρώτος απολογούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Αγριογιάννης, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη βίαιη επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Προέδρου

Η υπόθεση, για την οποία έχει σχηματιστεί άλλη μια δικογραφία εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής, αφορά τις επιθέσεις μελών της σε Αιγύπτιους ψαράδες.

Η βασική κατηγορία αφορά την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία, η επίθεση του Τάγματος εφόδου ήταν ιδιαίτερα βίαιη και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός από τους τέσσερις ψαράδες.

Όπως αναφέρει η δικογραφία, ο πυρηνάρχης Αναστάσιος Πανταζής ως επικεφαλής τάγματος εφόδου που είχε συγκροτηθεί από τουλάχιστον 20 άτομα και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοι του «βάσει οργανωμένου σχεδίου» πήγαν στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη στο Ικόνιο Περάματος, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα των τεσσάρων Αιγυπτίων αλιεργατών και επιχείρησαν να μπουν στο σπίτι τους, σπάζοντας τα ξύλινα παντζούρια και ρίχνοντας το περιεχόμενο ενός πυροσβεστήρα στο δωμάτιο, όπου κοιμούνταν οι τρεις εξ’ αυτών.

Ο πρώτος από τους 5 που απολογήθηκε, λοιπόν, σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, είναι ο Δημήτρης Αγριογιάννης, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη βάναυση επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών,.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι πολλά από όσα είχε δηλώσει κατά την ανακριτική απολογία του, σχετικά με ενέργειες των συγκατηγορουμένων του για να αποκρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων, δεν ειπώθηκαν ποτέ από αυτόν, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο φάσκουν και αντιφάσκουν τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης στις απολογίες τους.

Ο Αγριογιάννης, που φέρεται μέλος του τάγματος εφόδου, το οποίο επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων ψαράδων, επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση., ενώ παράλληλα, απαντώντας σχετικά με το πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο, εκείνος κατέθεσε ότι: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

Όπως υποστήριξε ο Δ. Αγριογιάννης, από τα μεσάνυχτα μέχρι το ξημέρωμα της 12ης Ιουνίου 2012, οπότε τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχε επιτεθεί στο σπιτάκι των αλιεργατών στο Ικόνιο, βρισκόταν με την ανήλικη -τότε- συγκατηγορούμενή του στην υπόθεση στην παραλία Περάματος και πως φεύγοντας με το μηχανάκι του «συνάντησε τυχαία» σε ένα μαγαζί τους συγκατηγορουμένους του, επιμένοντας πως κανείς από όσους συνάντησε φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, κάτι που είχε αναφέρει στην ανακριτική απολογία του. Αντίθετα, μάλιστα, σήμερα δήλωσε πως οι συγκατηγορούμενοί του, που βρήκε τυχαία στο μαγαζί, «ήταν ντυμένοι καλά» σαν είχαν πάει σε γάμο ή βάφτιση.

Ο Αγριογιάννης απέδωσε στην ανακρίτρια τη δυσαρμονία ανάμεσα σε όσα είχε ισχυριστεί τότε, με αυτά που που είπε σήμερα επιμένοντας «δεν τα έχω πει εγώ αυτά» και προκαλώντας τον εκνευρισμό της προέδρου, η οποία τον ρώτησε: «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τι είπατε… ».

Η κ. Λεπενιώτη διάβασε πολλά σημεία της ανακριτικής απολογίας του κατηγορούμενου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υπογράψει το συγκεκριμένο δικόγραφο και επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια.

«Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο… » ήταν η απάντηση της προέδρου, η οποία άκουγε τον Αγριογιάννη να αναιρεί κρίσιμα σημεία της τότε απολογίας του, όπως ότι στην τυχαία συνάντηση στο μαγαζί είδε τον συγκατηγορούμενό του, πυρηνάρχη Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, να φορά μπλούζα της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, κατά τον κ. Αγριογιάννη, ο επικεφαλής της Τοπικής Περάματος «φορούσε ένα πουκάμισο». Όπως είπε, στο επίμαχο μαγαζί συνομίλησε με τον συγκατηγορούμενό του Κώστα Παπαδόπουλο, που τον γνώριζε πολλά χρόνια, ο οποίος του είπε πως το όχημα του Αναστάσιου Πανταζή δεν είχε βενζίνη.

Έτσι, κατά τα λεγόμενά του, συνόδευσε με το δικό του μηχανάκι ακόμη ένα μηχανάκι προς το κοντινό βενζινάδικο, καθώς ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τον δικό του προορισμό, «έτσι για βόλτα» για «να κουβεντιάζουμε από τις μηχανές στον δρόμο».

Κατηγορούμενος:

«Πήγαμε στο βενζινάδικο, βάλαμε σε ένα μπιτόνι βενζίνη για το αμάξι του Πανταζή. Στην επιστροφή αστυνομικοί μας σταμάτησαν και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου. Η μηχανή μου δεν είχε πινακίδα. Με γυρνάνε πίσω για να πάμε στο Τμήμα, και εκεί βλέπω σε ένα περιπολικό τους υπόλοιπους. Ρώτησα τον Παπαδόπουλο τι συμβαίνει και μου είπε «θα σου πω μετά». Αυτά είναι η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή και για ποιο λόγο… Εγώ νόμιζα πως με πήραν για την πινακίδα και ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος για μια υπόθεση που δεν έχω καμία σχέση… Κατάλαβα ότι για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της ΧΑ αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ, εγώ δεν είδα ποτέ στολές παραλλαγής, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτοί που το έκαναν. Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, που ήταν ρατσιστικό. Εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζούμε ειρηνικά, εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο.»

Η δίκη θα συνεχιστεί με την απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου, Μάρκου Ευγενικού.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486