Φωτιά στον Αμαζόνιο: Επτά χώρες υπέγραψαν σύμφωνο για την προστασία του
Επτά χώρες που μοιράζονται τον Αμαζόνιο υπέγραψαν ένα σύμφωνο για την προστασία του.

Την Παρασκευή υπογράφηκε ένα σύμφωνο για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο. Το σύμφωνο υπεγράφει ανάμεσα στους προέδρους της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ και ο υπουργός φυσικών πόρων της Γουιάνα στην κολομβιανή πόλη Λετίσια. Μετά τη φωτιά στον Αμαζόνιο το σύμφωνο αυτό είναι για την προστασία του δάσους αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα, που επίσης μοιράζεται εκτάσεις του Αμαζονίου, δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση!

Οι επτά αυτές χώρες που μοιράζονται τον Αμαζόνιο υπέγραψαν την Παρασκευή ένα σύμφωνο για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο με τον συντονισμό τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη δορυφορική παρακολούθηση. Το σύμφωνο αυτό υπεγράφει εν μέσω που μαίνονται επί έναν μήνα και έχουν απανθρακώσει περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και βοσκοτόπων.

Οι πρόεδροι της Κολομβίας, του Περού, του Ισημερινού, της Βολιβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ και ο υπουργός φυσικών πόρων της Γουιάνα συναντήθηκαν στην κολομβιανή πόλη Λετίσια. Ενώ, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου συμμετείχε μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, καθώς παρέμεινε στην Βραζιλία για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση, δήλωσε:

“Υπογράψαμε ένα σύμφωνο, το Σύμφωνο Λετίσια, για τον συντονισμό μας, για την αρμονική συνεργασία μας σε κοινούς στόχους (…) που μας αφορούν και μας ωθούν να προστατέψουμε τον Αμαζόνιο.”

Ενώ, ο Περουβιανός ομόλογός του, Μαρτίν Βισκάρα, πρόσθεσε:

“Η καλή θέληση από μόνης δεν είναι πλέον αρκετή. Απαιτούμε δράσεις για το καλό του Αμαζονίου και της ανθρωπότητας.”

Οι χώρες που συμμετείχαν στην συνάντηση θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για τον καλύτερο συντονισμό τους. Επίσης, θα εργαστεί σε πρωτοβουλίες αναδάσωσης, ενίσχυσης των προσπαθειών για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων αποψίλωσης των δασών μέσω δορυφόρου, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και την ενίσχυση του ρόλου των κοινότητες αυτοχθόνων πληθυσμών στην αειφόρο ανάπτυξη. Μάλιστα, οι χώρες συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών για δραστηριότητες όπως παράνομες εξορύξεις, υπογραμμίζεται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε:

“Πρέπει να πάρουμε μια ισχυρή θέση υπεράσπισης της κυριαρχίας ώστε κάθε χώρα να μπορεί στην επικράτειά της να αναπτύξει την καλύτερη πολιτική για την περιοχή του Αμαζονίου και να μην την αφήσει στα χέρια άλλων χωρών.

Αυτό το διεθνές μένος έχει χρησιμεύσει μόνο και μόνο ώστε ο ηγέτης ενός μεγάλου έθνους να επιτεθεί στην Βραζιλία και να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία μας.”

Από την πλευρά του ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, είπε τα εξής:

“Η μητέρα γη κινδυνεύει να πεθάνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής των υδάτινων πόρων και στην υπερβολική κατανάλωση.”

Δες επίσης: Φωτιά στον Αμαζόνιο: Ο Sting ξεσπά κατά Μπολσονάρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
19:45
-
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
19:45
-
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;