Μετεγγραφές 2019: Τι ισχύει για τα αδέρφια - Οι αντιστοιχίες Τμημάτων ΑΕΙ
Τι πρέπει να ξέρεις για τις μετεγγραφές 2019!

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις 2019, σειρά έχουν οι μετεγγραφές 2019 – 2020 των φοιτητών που επιθυμούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.

Καλό είναι, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες να γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιολογητικά, τα κριτήρια, αλλά και το πώς υπολογίζεται η µοριοδότηση για τη µετακίνησή τους σε σχολές που βρίσκονται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Όσοι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες ενδιαφέρονται να πάρουν μετεγγραφή, η προθεσμία ξεκινά πιθανότατα κοντά στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής τους. Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ.

Με βάση τον νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφών που θα εγκριθούν θα είναι έως 15% του αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής και τμήματος. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση των αιτούντων, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Κατόπιν, οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης στο ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.

Η τακτική που συνήθως ακολουθείται είναι η εξής:

Αρχικά, οι νέοι φοιτητές εγγράφονται στα τµήµατα στα οποία εισήχθησαν. Στη συνέχεια, όσοι θεωρούν ότι δικαιούνται µετεγγραφή, περιµένουν να ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας η ηµεροµηνία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται. Συνήθως η διαδικασία αυτή καθυστερεί και μέχρι να βγουν τα αποτελέσµατα έχει ήδη χαθεί το πρώτο εξάµηνο φοίτησης. Η νοµοθεσία για τις µετεγγραφές έχει πολλές παραµέτρους και διαφέρει για τη γενική κατηγορία, για τους έχοντες αδέλφια τα οποία σπουδάζουν, καθώς και για τις µετεγγραφές που δίνονται κατ’ εξαίρεση και οι οποίες συνήθως εστιάζονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά θέµατα, όπως υγείας κ.ά.

Οι γενικοί κανόνες που ισχύουν στην παρούσα φάση, προκειµένου να πάρει κάποιος µετεγγραφή, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής»:

Μετεγγραφές 2019 – 2020:

Προσωρινή αποθήκευση

Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυµεί να ερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται, τόσο µε την κατηγορία της µοριοδότησης όσο και µε την κατηγορία των αδελφών φοιτητών, µπορεί να το πράξει καταχωρίζοντας τις αιτήσεις του µε προσωρινή αποθήκευση. Οταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή µίας εκ των αιτήσεων, δεν θα έχει πλέον δυνατότητα καµίας πρόσβασης στις υπόλοιπες προσωρινές αιτήσεις που έχει αποθηκεύσει µε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δικαιούχων.

Οι ημερομηνίες

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις µετεγγραφής υποβάλλονται σε ηµεροµηνίες που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, µέσω της ιστοσελίδας https://transfer.it.minedu. gov.gr, στην ειδική εφαρµογή µετεγγραφών – αυτό συνήθως γίνεται κάθε Σεπτέµβριο. Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων. Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυµούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση µετεγγραφής µε µοριοδότηση. Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων και ως εκ τούτου, αν καταθέσουν οριστική αίτηση µετεγγραφής µε µία κατηγορία δικαιούχων, δεν θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν οριστική αίτηση µε άλλη κατηγορία δικαιούχων. Επισηµαίνεται ότι ο αποκλεισµός υποβολής οριστικής αίτησης µε δεύτερη κατηγορία δικαιούχων πραγµατοποιείται µόνο όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή της αίτησης σε µία από τις κατηγορίες δικαιούχων.

-Μετεγγραφή με μοριοδότηση:

Οι φοιτητές πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι δυνατή η µετεγγραφή µεταξύ τµηµάτων ή σχολών που εδρεύουν στην ίδια πόλη ή στον ίδιο νοµό, εφόσον πρόκειται για τους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. ∆ικαίωµα µετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των µορίων, τα οποία συγκεντρώνουν από τα κάτωθι κριτήρια:

Το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου -εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδηµα- και το κατά κεφαλήν εισόδηµα των µελών της οικογένειάς του, για το φορολογικό έτος 2018, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (µόρια 6).

Στη συνέχεια για εισόδηµα από 3.001 έως 6.000 ευρώ δίνονται 4 µόρια.

Για εισόδηµα από 6.001 έως 9.000 ευρώ δίνονται 3 µόρια.

Κατά κεφαλήν εισόδηµα µεγαλύτερο των 9.000 ευρώ δεν µοριοδοτείται.

Για τα υπόλοιπα κριτήρια, η µοριοδότηση έχει ως εξής:

3 µόρια όταν ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.

2 µόρια όταν ο δικαιούχος είναι µέλος πολύτεκνης οικογένειας.

1 µόριο όταν ο δικαιούχος είναι µέλος τρίτεκνης οικογένειας.

1 µόριο όταν ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα.

1 µόριο όταν ο δικαιούχος είναι τέκνο άγαµης µητέρας.

1 µόριο όταν ο δικαιούχος µετεγγραφής έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω.

-Τι ισχύει για τα αδέρφια:

Αίτηση για µετεγγραφή µπορούν να υποβάλουν τα αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ που σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο µεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαµένουν µόνιµα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδηµα, και το αντίστοιχο εισόδηµα των µελών της οικογένειάς του, για το προηγούµενο φορολογικό έτος (2018), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 12.500 ευρώ. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδηµα, λαµβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδηµα µεταξύ του ατοµικού εισοδήµατος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήµατος των γονέων του. ∆εν έχουν δικαίωµα µετεγγραφής µε την κατηγορία των αδελφών φοιτητών όσοι έχουν υπερβεί τα έτη σπουδών ή έχουν διακόψει τη φοίτηση.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΦΕΚ

ΦΕΚ

– Μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση

Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκµηριωµένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση µετεγγραφής, δύναται να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας ή αποστέλλονται ταχυδροµικά µε συστηµένη επιστολή και απευθύνονται στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών.

Δείτε ακόμα: Ανακάλυψε την απαραίτητη για κάθε φοιτητή εφαρμογή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;