11η Σεπτεμβρίου: Όχι μόνο του 2001
Δεκαοχτώ χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο σε διπλωματικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο

Δεκαοκτώ χρόνια έχουν περάσει από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 κι όμως μοιάζει σαν χτες, τότε που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε την πτώση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, ένα απ’ τα πιο καταστροφικά τρομοκρατικά χτυπήματα στην ιστορία.

Η σημερινή ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου έχει παγκοσμίως σφραγιστεί ως η μέρα που άλλαξε τα πάντα, σε επίπεδο πολιτικό, θεσμικό, διπλωματικό, σε επίπεδο ασφάλειας και διεθνούς εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών. Η ημερομηνία αυτή έχει ταυτιστεί με τα γεγονότα του 2001, όταν 4 επιβατηγά αεροσκάφη χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ.

Την ημέρα εκείνη, 19 αεροπειρατές, μέλη της αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει τέσσερα αεροπλάνα για να επιτεθούν στα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά σύμβολα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξ’ αυτών, τα δύο αεροπλάνα είχαν στόχο το World Trade Center, τους Δίδυμους Πύργους, ένα τρίτο το Πεντάγωνο και το τέταρτο θα έπεφτε στον Λευκό Οίκο ή στο Κογκρέσο, παρ’ όλο που το τελευταίο δεν έφτασε ποτέ στον στόχο του και συνετρίβη σε μια αγροτική έκταση στην Πενσιλβάνια μετά την επέμβαση των επιβατών.

Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια κι η Νέα Υόρκη θυμάται ακόμα αυτήν τη «μαύρη» επέτειο με 88 προβολείς τοποθετημένους σε 2 στήλες για να φωτίσουν τον ουρανό όσο πιο ψηλά είναι δυνατό.

Παρότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά κομβικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας – ίσως και το πιο κομβικό- υπάρχουν κι άλλες “11ες Σεπτεμβρίου” που έχουν μείνει στην ιστορία, κι ας μην τις ξέρουμε ή τις θυμόμαστε…

11η Σεπτεμβρίου: Όχι μόνο του 2001

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, τα τανκς του Αγκούστο Πινοσέτ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο «Λα Μονέδα» της Χιλής, ενώ στις 27 Ιουνίου του 1974 εκείνος αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και καταργεί το σύνταγμα της χώρας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, στο τελευταίο του μήνυμα προς το λαό της Χιλής από το προεδρικό μέγαρο, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1972, διαβεβαίωνε τους συντρόφους του ότι θα άνοιγαν και πάλι σύντομα διάπλατες οι λεωφόροι για να περάσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι στην πορεία τους για μια καλύτερη κοινωνία.

Λίγο αργότερα, οι στρατιώτες του Αουγούστο Πινοσέτ ανακάλυπταν το πτώμα του μέσα στο μέγαρο. Το πραξικόπημα πέτυχε και ο Πινοσέτ ανέβηκε στην εξουσία, στην οποία και παρέμεινε για 17 συνεχή χρόνια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή είναι ακόμη αγνοούμενοι, περίπου 100 χιλιάδες πιστεύεται ότι υπέστησαν βασανιστήρια και 500 χιλιάδες ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι εξορισθέντες.

Την 11η Σεπτεμβρίου του 1990, η ανθρωπολόγος Myrna Mack δολοφονείται έξω από το σπίτι της από τις δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλα, με την υποστήριξη και πάλι των ΗΠΑ. Η Mack μελετούσε τις κοινότητες των Μάγιας που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Την ίδια ημέρα το 1977 στη Νότια Αφρική, ο Στιβ Μπίκο, αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ και ιδρυτής του κινήματος «Μαύρη Συνείδηση», υπέστη ξυλοδαρμό από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12 Σεπτέμβρη, οι νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοινώνουν ότι βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στις φυλακές της Πρετόριας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1993, στη διάρκεια του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος στην Αϊτή, οι δυνάμεις ασφαλείας έσυραν έξω από μία εκκλησία και δολοφόνησαν τον Antoine Azenery. Συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης της σφαγής στην εκκλησία του St Jean Bosco την 11η Σεπτεμβρίου του 1988. Ο πατέρας Jean Bertrand Aristide επέζησε από την επίθεση και αργότερα εξελέγη πρόεδρος της χώρας.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν πράγματι η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα αποτελέσματα της επίθεσης, ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, οι οποίοι επέσπευσαν την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ από εκείνη τη στιγμή και στο εξής, εκατοντάδες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με ή χωρίς κατηγορίες και δικαστική κάλυψη.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Πολλά άλλαξαν μετά από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Πολιτικά, θεσμικά, διπλωματικά. Το μόνο που δεν άλλαξε σίγουρα είναι ο πόνος των συγγενών των θυμάτων. Γιατί 18 χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης όλων όσων έχασαν τόσο άδικα και άγρια τη ζωή τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

In our time of need, men and women from all over our city, nation and the world descended to Ground Zero to help. Their stories serve as a reminder of selflessness and unity in our darkest hours. Explore their stories in the Rescue and Recovery Registry at 911memorial.org/connect. #911Museum

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 9/11 Memorial & Museum (@911memorial) στις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;