Συναλλαγές με κάρτα: Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Από neolaia.gr Team 12 Σεπτεμβρίου 2019

Δείτε ποιες συναλλαγές επηρεάζονται

Αλλαγές έρχονται στις συναλλαγές με κάρτες έρχονται από τις 14 Σεπτεμβρίου αυτής της εβδομάδας, ημέρα Σάββατο.

Οι αλλαγές που αναμένονται θα έχουν να κάνουν με τις ανέπαφες συναλλαγές, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπηρεσίες πληρωμών.

Από τις 14 του Σεπτέμβρη, λοιπόν, όλες οι ανέπαφες συναλλαγές χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, θα πραγματοποιούνται με όριο έως του ποσού των 150 ευρώ σωρευτικά, ενώ, μέχρι τώρα, το όριο ήταν τα 25 ευρώ.

Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιαδήποτε συναλλαγή με τη χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Επομένως, θα διαφυλάσσεται η επ’ αόριστον αγορά προϊόντων χαμηλής αξίας χωρίς τη χρήση PIN.

Σημαντικές αλλαγές επίσης θα συντελεστούν και στις διαδικτυακές αγορές.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αφορούν την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου. Οι αγορές μέσω διαδικτύου με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω των εξής τρόπων:

  • κωδικών winbank web/mobile banking
  • και SMS extraPIN ή push notification

Οι εν λόγω αλλαγές στις πληρωμές θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς πρόκειται για νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Οι απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις εξής περιπτώσεις συναλλαγών:

  1. Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.
  2. Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.
  3. Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Δες ακόμα: Μερική απασχόληση: Τι αλλάζει σε μισθούς και συμβάσεις

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486