Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Hans Christian Gram
Με το σημερινό της doodle τιμά η Googe τον κορυφαίο Δανό μικροβιολόγο

Με το σημερινό της doodle αποφάσισε να τιμήσει σήμερα η Google τον Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram (Χανς Κρίστιαν Γκραμ), έναν σπουδαίο επιστήμονα από τη Δανία που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1853.

Ο Hans Christian Gram έμεινε στην ιστορία της Ιατρικής, επειδή ανακάλυψε τη μέθοδο χρώσης των βακτηρίων, με την οποία τα διέκρινε σε δύο κατηγορίες: θετικά βακτήρια και αρνητικά βακτήρια (1884). Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι οι κατηγορίες αυτές αντιδρούν διαφορετικά στα αντιβιοτικά (1940). Η μέθοδός του αυτή χρησιμοποιείται ακόμη για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Η μέθοδος του πήρε το όνομά του και ονομάζεται «Χρώση κατά Γκραμ» («Gram Stain»).

Ο Hans Christian Gram γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1853 στην Κοπεγχάγη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και, αφού απέκτησε το M.D. του, το 1878, αναχώρησε για την Ευρώπη, όπου και μελέτησε τη βακτηριολογία και τη φαρμακολογία. Κατόπιν, εργάστηκε στο εργαστήριο του Γερμανικού μικροβιολόγου Karl Friedländer, περίοδος κατά την οποία διαπίστωσε ότι η θεραπεία ενός επιχρίσματος βακτηρίων με κρύσταλλο ιώδες, ακολουθούμενη από διάλυμα ιωδίου και οργανικό διαλύτη, αποκάλυψε διαφορές στη δομή και τη βιοχημική λειτουργία διαφόρων δειγμάτων.

Ο Gram δημοσίευσε τα ευρήματά του σε επιστημονικό περιοδικό το 1884 και οι όροι «Γκραμ-θετικό» και «Γκραμ-αρνητικό» υιοθετήθηκαν από την ιατρική κοινότητα.Τα θετικά κατά Γκραμ βακτήρια εμφανίζονται πορφυρά στο μικροσκόπιο, επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα τους είναι τόσο παχιά ώστε ο διαλύτης δεν μπορεί να τα διαπεράσει, ενώ τα κατά Γκραμ αρνητικά βακτήρια έχουν λεπτότερα κυτταρικά τοιχώματα που επιτρέπουν στον διαλύτη να απομακρύνει την χρώση.

Οι πνευμονόκοκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ταξινομούνται ως κατά Γκραμ θετικοί.

Στη δημοσίευσή του, ο Γκραμ είχε συμπεριλάβει και μια δήλωση: «Δημοσιεύω τη μέθοδο αυτή, αν και γνωρίζω ότι μέχρι τώρα είναι πολύ ελαττωματική και ατελής. Ελπίζω ότι στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη».

Αυτή η απλή δοκιμασία, ωστόσο, αποδείχθηκε ευρέως εφαρμόσιμο τα επόμενα χρόνια και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.

Ο Χανς Κρίστιαν Γκραμ πέθανε σε ηλικία 85 ετών στην Κοπεγχάγη στις 14 Νοεμβρίου 1938.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;