Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ασυνήθιστη δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία
Η μαύρη τρύπα, "Τοξότης", που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία φαίνεται να καταβροχθίζει με ταχύτατους ρυθμούς τα πάντα γύρω της.

Οι μαύρες τρύπες είναι κάτι που απασχολούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς ξέρουμε ελάχιστα γι αυτές. Κι έτσι, έχουμε συνεχώς νέες αποκαλύψεις στον τομέα αυτό. Από τις διάφορες μελέτες που έχουν γίνει για αυτές, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας φαίνεται να έχει αποκτήσει ασυνήθιστα μεγάλη όρεξη και καταβροχθίζει με αυξημένη ταχύτητα ότι βρίσκει γύρω της.

Το συμπέρασμα αυτό είναι αποτέλεσμα ότι η μαύρη τρύπα, αυτή είναι σήμερα η φωτεινότερη που έχει υπάρξει κατά τα τελευταία 24 χρόνια. Οι επιστήμονες, όμως, δεν είναι σίγουροι γιατί η μαύρη τρύπα, που αποκαλείται “Τοξότης”, έχει ενεργοποιηθεί τόσο πολύ. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι έχει μεγαλώσει τα “γεύματα” μεσοαστρικών νεφών και σκόνης που περιφέρονται γύρω της.

Πρέπει να ξέρεις ότι όταν αυτά πέφτουν μέσα της, εκπέμπουν ακτινοβολία που φθάνει ως τη Γη και μπορεί να μετρηθεί. Ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Αντρέα Γκετς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) ανέφερε, χαρακτηριστικά:

“Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο κατά τα 24 χρόνια που μελετούμε την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Συνήθως, είναι μια αρκετά ήσυχη και αδύναμη μαύρη τρύπα σε “δίαιτα”. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό το… όργιο της.”

Οι επιστήμονες έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal Letters”. Στην μελέτη τους αυτή ανέλυσαν περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας που έχουν γίνει από το 2003 μέχρι σήμερα από το αμερικανικό τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι από τον Μάιο του 2019 και μετά η περιοχή γύρω από τον “ορίζοντα γεγονότων” της εν λόγω μαύρης τρύπας έχει διπλάσια φωτεινότητα από ότι είχε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο. Γι αυτό ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας του UCLA, Μαρκ Μόρι, δήλωσε:

“Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η μαύρη τρύπα μπαίνει σε μια νέα φάση ή αν απλώς βλέπουμε τα ‘πυροτεχνήματα’ από λίγες ασυνήθιστες πτώσεις αερίων μέσα της.”

Δες ακόμα: Με ειδικό βραβείο θα τιμηθεί η επιστημονική ομάδα που τράβηξε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;