Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα

Από neolaia.gr Team 17 Σεπτεμβρίου 2019

Δείτε αναλυτικά!

Από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας για τις συναλλαγές με κάρτες.

Αναλυτικότερα, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις ανέπαφες ηλεκτρονικές συναλλαγές που προβλέπονται, θα τεθούν σε ισχύ για τις εξής συναλλαγές:

  1. Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.
  2. Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.
  3. Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.
  4. Οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις. Οι πελάτες-επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι συναλλασσόμενοι δε θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, καθώς έχει υπάρξει καλή προετοιμασία και η μετάβαση αναμένεται να είναι ομαλή.

Σημαντικές αλλαγές θα συντελεστούν και στις διαδικτυακές αγορές.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αφορούν την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου. Οι αγορές μέσω διαδικτύου με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω των εξής τρόπων:

  • κωδικών winbank web/mobile banking
  • και SMS extraPIN ή push notification

Οι εν λόγω αλλαγές στις πληρωμές θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς πρόκειται για νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Δείτε ακόμα: 5 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μη σπαταλάς όλα σου τα χρήματα!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486