Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις – Ανοιχτοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Από neolaia.gr Team 2 Οκτωβρίου 2019

Σχετικά ομαλά κύλησε η σημερινή απεργία, εκτός από τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κολωνακίου μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και αστυνομικών

Ανοιχτοί είναι πλέον οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας ομαλοποιείται σιγά σιγά, αφού οι συγκεντρώσεις και πορείες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ έφτασαν στο τέλος τους, με την ολοκλήρωση της απεργίας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα (02/10).

Στην απεργία που έγινε σήμερα συμμετείχαν με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ, όπως και η απεργία της περασμένης εβδομάδας, έτσι και η σημερινή απεργία στις 2 Οκτώβρη, αποτελεί αντίδραση στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή.

Στην Αθήνα, μέλη της ΓΣΕΕ, συνδικάτων, πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικοτήτων, καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες, πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα και τη Βουλή.

Στην απεργία της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου θα πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στα εξής μέσα μαζικής μεταφοράς: Λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – 02/10 & 03/10: Πώς θα κινηθούν

-Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 το Μετρό (γραμμές 2 & 3) δε θα λειτουργήσει, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.

-Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, τα Λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00.

-Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 15:00.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ εξίσου ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών:

«Aντιδρούμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συμβάσεις εργασίας, φακελώνει την συλλογική δράση των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ήδη εμείς οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες βιώνουμε στο πετσί μας τον εμπαιγμό της εργοδοσίας και την μη τήρηση πολύ σημαντικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019.»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει επίσης εξαγγείλει δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 2 Οκτώβρη και την Πέμπτη 3 Οκτώβρη. Αν πραγματοποιηθούν οι απεργίες, δε θα γίνει κανένα δρομολόγιο τρένου, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

Απεργία στα πλοία σε Πειραιά, Αθήνα, Λαύριο

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Αποφάσισαν 24ωρη απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία

Απεργία & στάσεις εργασίας εργαζομένων

-Λουκέτο βάζουν οι τραπεζουπαλληλοι για 24 ώρες στις τράπεζες

– Λογιστές, οικοδόμοι και εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα πραγματοποιήσουν απεργία

– Στάση εργασίας απο τις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ , οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες και τις νομαρχίες.

– Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης. Το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

-Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

-Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, για τις 2 Οκτωβρίου 2019, από τις 06.00 έως τις 06:00 της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ενάντια στις μνημονιακές παρεμβάσεις που προωθεί το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο και υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, υποβαθμίζοντας καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Πορείες

Για την απεργία, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, καλούν στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο μισή ώρα νωρίτερα, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ τα Πρωτοβάθμια Σωματεία θα συγκεντρωθούν στις 11:00, στα Χαυτεία.

ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ έχει επίσης προκηρύξει 24ωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει: «να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το «όπλο» μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία».

ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ

Στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Έτσι, σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, θα κάνουν στάσεις εργασίας από τις 11:00 το πρωί οι εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι πολεοδομίες, οι νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.

Παράλληλα, 24ωρη απεργία αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

24ωρη απεργία σήμερα (02/10) και στα σούπερ μάρκετ 

Εκτός από την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), δηλαδή λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, θα πραγματοποιηθεί απεργία και στα σούπερ μάρκετ.

Το Σωματείο Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ νομού Αττικής καλεί τα μέλη της σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν στην απεργία, προκειμένου να κλιμακωθεί η κινητοποίηση και η αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, μαζί με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που παίρνουν αποφάσεις για κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης, για την απόσυρση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου.

Να προσθέσουμε ότι τη σημερινή απεργία σχολίασε, μέσω δήλωσής του στα social media, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί.»

Δείτε εδώ τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού.

Τέλος, οι απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα (02/10) κύλησαν ομαλά, πέρα από κάποια επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κολωνακίου. Λίγο πριν την έναρξη των συγκεντρώσεων για την σημερινή απεργία, το ΠΑΜΕ απέτρεψε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στο Κολωνάκι. Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έγινε χρήση χημικών.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486