Αλλάζει το πλαίσιο αναγνώρισης για τα πτυχία των ξένων πανεπιστημίων και των κολεγίων
Με την τροπολογία της κ. Ν. Κεραμέως, επανέρχεται η χορήγηση ισοδυναμίας για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένων επαγγέλματα!

Νέο πλαίσιο για την αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων και των κολεγίων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε τροπολογία, η οποία προβλέπει την αυτομαποιημένη και γρήγορη διαδικασία για την αναγνώριση των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων.

Χαρακτηριστικό της τρέχουσας κατάστασης είναι ότι πτυχιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια απάντηση για το πτυχίο τους, έχουν συστήσει την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». Το ζήτημα αυτό αφορά μεγάλο ποσοστό αποφοίτων, καθώς υπολογίζεται ότι στα κολέγια φοιτούν περίπου 18.000 σπουδαστές.

Με τη σχετική τροπολογία, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Με βάση το σχέδιο της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σχήμα, ενώ σε ο,τι αφορά στην αναγνώριση του πτυχίου για πρόσληψη στο δημόσιο, θα ισχύει κατά περίπτωση ανάλογα με το Πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με το Κολέγιο, που το χορηγεί.

Με την τροπολογία της κ. Ν. Κεραμέως, επανέρχεται η χορήγηση ισοδυναμίας για όλα τα πτυχία και όχι μόνο για εκείνα που οδηγούν σε νομικά κατοχυρωμένων επαγγέλματα. Όσον αφορά τώρα την ακαδημαϊκή ισοδυναμία των πτυχίων, οι σχετικές αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως σήμερα.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που μίλησαν στην “Καθημερινή”, ανέφεραν ότι πρακτικά με τη νέα ρύθμιση θα αναγνωρίζονται πτυχία από χώρες εκτός Ε.Ε. (π.χ. ΗΠΑ).

Ο αριθμός όσων περιμένουν να πάρουν αναγνώριση του πτυχίου από το Υπουργείο έχει αυξηθεί και ενδεικτική είναι η επιστολή προς το υπουργείο, την οποία δημοσιοποίησε η «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ».

Η επιστολή προς το Υπουργείο έχει ως εξής:

«Είμαστε απόφοιτοι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια αίτηση για αναγνώριση των επαγγελματικών μας προσόντων. Παρόλο που ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε απάντηση μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης, δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν αιτούντες του Μαρτίου και του Απριλίου του 2017. Σε τρεις μήνες μπαίνουμε στο 2020 και εμείς είμαστε δέσμιοι του υπουργείου Παιδείας και περιμένουμε έως και τρία χρόνια για να λάβουμε την αναγνώριση»[…]

«Η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε και εμείς δεν έχουμε ούτε άλλη δύναμη ούτε άλλη υπομονή ώστε να περάσει κι αυτό το έτος χωρίς να έχουμε την αναγνώριση στα χέρια μας. Αντιμετωπίζουμε όλοι σοβαρά βιοποριστικά ζητήματα. Η “Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ” αποτελείται από 759 άτομα, τα οποία έχουμε καταθέσει αίτηση ως επί το πλείστον από το 2017 και ακόμα περιμένουμε. Ακόμα η ομάδα “Ουρά αναμονής Αναγνώρισης ΣΑΕΠ” φιλοξενεί κοντά στα 350 άτομα ταλαιπωρημένων αιτούντων όπως επίσης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Ηνωμένου Βασιλείου με 127 μέλη».

Πηγή: Καθημερινή

Δες ακόμα: Ραγδαίες αλλαγές στα ΑΕΙ: Τέλος οι «αιώνιοι φοιτητές»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;