Απίστευτο! Αστροναύτες έκαναν ένα διαστημικό
Οι αστροναύτες αυτοί ήταν επί εφτά ώρες στο διάστημα για να αλλάξουν τις μπαταρίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Δύο αστροναύτες είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία στο διάστημα. Οι αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας NASA, Κριστίνα Κοχ και Άντριου Μόργκαν, που είναι μηχανικοί της τρέχουσας Αποστολής 61, πραγματοποίησαν την Κυριακή τον πρώτο από τους πέντε προγραμματισμένους διαστημικούς “περιπάτους” τους με στόχο την αντικατάσταση παλιών μπαταριών έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ).

Η διαστημική έξοδος τους αυτή, ήταν η δεύτερη στην καριέρα τόσο της Κοχ όσο και του Μόργκαν. Μάλιστα, είχε διάρκεια επτά ωρών και ολοκληρώθηκε γύρω στις 21:40 ώρα Ελλάδας.

Πρόκειται για τον 219ο διαστημικό περίπατο με αφετηρία τον Δ.Σ.Σ. από τότε που συναρμολογήθηκε το 1998. Οι αστροναύτες από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες έχουν συμπληρώσει 1.374 ώρες και 27 λεπτά ή 57,3 μέρες εργασίας στο διάστημα έξω από τον Δ.Σ.Σ.

Οι αστροναύτες αυτοί έχουν ως στόχο την αλλαγή των μπαταριών έξω από το Δ.Σ.Σ. Θα αντικαταστήσουν τις παλιές μπαταρίες με νέες μπαταρίες λιθίου- ιόντων, που είναι πολύ ισχυρότερες. Μία από αυτές αντικαθιστά δύο παλιές. Οι μπαταρίες αυτές θα είναι τοποθετημένες στο δίκτυο ηλιακής ενέργειας του Δ.Σ.Σ, ο οποίος διαθέτει οκτώ μεγάλα ηλιακά πάνελ. Τέσσερα σε κάθε πλευρά του.

Οι παλιές μπαταρίες βάρους 165 κιλών είχαν ηλικία περίπου δέκα ετών. Οι νέες μπαταρίες, όμως, είναι βάρους 195 κιλών και η κάθε μία έχειτο μέγεθος ενός μικρού ψυγείου. Μάλιστα, αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος της ζωής του Δ.Σ.Σ.

Οι μπαταρίες αυτές αποθηκεύουν ηλεκτρισμό με τον οποίο τροφοδοτούν τα συστήματα του Δ.Σ.Σ, όταν αυτός βρίσκεται στη σκιά της Γης. Τότε, τα ηλιακά πάνελ του δε δέχονται το φως του Ήλιου για να μπορέσουν να παράξουν ηλεκτρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιβάλλον μικροβαρύτητας του διαστήματος, το βάρος της μπαταρίας δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο το αντίστοιχο βάρος του στη Γη. Η θέση, όμως, των μπαταριών καθιστά δύσκολη την αντικατάσταση τους. Κι αυτό γιατί βρίσκονται μακριά από τον μήκους 17 ρομποτικό βραχίονα του Δ.Σ.Σ και δεν μπορεί να φθάσει μέχρι εκεί. Κι έτσι, η δουλειά πρέπει να γίνει χειροκίνητα από αστροναύτες.

Για να γίνει η αλλαγή των 12 παλιών μπαταριών νικελίου-υδρογόνου με έξι νέες λιθίου-ιόντων, θα χρειαστούν συνολικά πέντε διαστημικές έξοδοι. Οι “περίπατοι” αυτοί, όπως λέγονται, θα γίνουν σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο επόμενος διαστημικός περίπατος, πάλι από το ίδιο δίδυμο Κοχ- Μόργκαν, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου. Ενώ, ο τρίτος στις 16 Οκτωβρίου και ο τέταρτος στις 21 του μήνα Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο τέταρτος “περίπατος” θα είναι ιστορικός, επειδή για πρώτη φορά στη διαστημική ιστορία θα είναι αποκλειστικά γυναικείος. Οι δύο γυναίκες αστροναύτες που θα τον κάνουν θα είναι η Κοχ και η Αμερικανίδα συνάδελφο της Τζέσικα Μέιρ. Ο τελευταίος θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου από την Κοχ και τον Ιταλό αστροναύτη της ESA Λούκα Παρμιτάνο, που είναι και ο νέος διοικητής του Δ.Σ.Σ.

Θα ακολουθήσει στις 31 Οκτωβρίου ένας διαστημικός περίπατος των κοσμοναυτών Αλεξάντρ Σκβόρτσοφ και Όλεγκ Σκριπότσκα της ρωσικής Roscosmos. Στη συνέχεια, άλλοι πέντε αμερικανο-ευρωπαϊκοί περίπατοι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, από το ζευγάρι Μόργκαν-Παρμιτάνο. Αυτοί θα γίνουν με σκοπό την επιδιόρθωση ενός σημαντικού επιστημονικού οργάνου του Δ.Σ.Σ, του ανιχνευτή κοσμικών ακτίνων AMS (Alpha Magnetic Spectrometer).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοχ αναμένεται να μείνει στο Δ.Σ.Σ πάνω από 300 μέρες. Καταρρίπτοντας, έτσι, το ρεκόρ παραμονής γυναίκας αστροναύτη σε μία διαστημική πτήση.

Δες επίσης: Ένας νέος εξωπλανήτης που μόλις ανακαλύφθηκε έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους επιστήμονες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;