ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα επιδόματα που πληρώνει ο Οργανισμός

Από neolaia.gr Team 8 Οκτωβρίου 2019

ΟΑΕΔ: Δείτε τον αναλυτικό οδηγό!

Στο πλαίσιο επανασχεδιασμού των επιδομάτων και της δημιουργίας του «νέου ΟΑΕΔ«, ο Οργανισμός προχώρα σε καταγραφή όλων των δικαιούχων, στους οποίους καταβάλλονται τα επιδόματα ανεργίας.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι αφενός να γνωρίζει ποιοι και ποιες άνεργοι παίρνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ και, αφετέρου, στόχος είναι να καταβάλλονται τα επιδόματα σε αυτούς και αυτές που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Πέρα από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, στόχος του ΟΑΕΔ είναι επίσης και η εύρεση εργασίας για ανέργους, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Υπουργείο Εργασίας, δεν μπορεί ένας άνεργος να βιοπορίζεται με το επίδομα, γιατί αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας, λοιπόν, αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μετατρέψουν τον ΟΑΕΔ σε οργανισμό που θα προσφέρει ευκαιρίες και θέσεις πλήρους απασχόλησης και όχι μόνο επιδόματα.

Πέρα από το τακτικό επίδομα ανεργίας, ο ΟΑΕΔ χορηγεί μέχρι σήμερα πολλά επιδόματα σε ανέργους της χώρας, αλλά και σε εργαζομένους.

Μερικά από αυτά τα βοηθήματα, είτε χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης, λόγω ανεργίας, είτε πληρώνονται σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη και σε νέους 20-29 ετών και σε νέες μητέρες.

Τα επιδόματα που πληρώνει ο ΟΑΕΔ σε δικαιούχους του, έχουν αυξηθεί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας αγγίζει πλέον τα 400 ευρώ.

Όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (Λίστα):

Βασικό επίδομα ανεργίας: 399,25

Ειδικό εποχιακό βοήθημα-Οικοδόμοι: 752,21

Ειδικό εποχιακό βοήθημα-Σμυριδεργάτη: 1016,50

Ειδικό εποχιακό βοήθημα- Δασεργάτες, Καπνεργάτες, Ναυπ/κη Ζώνη: 711,55

Ειδικό εποχιακό βοήθημα Μουσικοί, Τραγουδιστές, Ηθοποιοί,Τουριστικά: 508,25

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: 239,5

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας: 207,61

Ειδική παροχή μητρότητας: 650

Ειδικό βοήθημα επίσχεσης εργασίας: 239,55

Παράλληλα, με διευκρινιστική εγκύκλιο, καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να προσμετράται ως χρόνος ανεργίας το διάστημα συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης και να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας παράλληλα με την επιδότηση του προγράμματος.

Για να προσμετρηθεί χρονικό διάστημα συμμετοχής σε πρόγραμμα ως χρόνος ανεργίας:

• Πρέπει να είναι ο άνεργος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ, το λιγότερο ένα τετράμηνο πριν από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα.

• Πρέπει να δηλώσει ο άνεργος τα στοιχεία του προγράμματος στον ΟΑΕΔ, πριν από την έναρξή του.

• Πρέπει να έχουν παρέλθει το λιγότερο δύο ημερολογιακά έτη, από την ολοκλήρωση της προηγούμενης συμμετοχής του σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης οι άνεργοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους λοιπούς εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας, εάν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορούν να λαμβάνουν τόσο τις επιδοτήσεις από τα προγράμματα εκπαίδευσης που συμμετέχουν, όσο και το επίδομα ανεργίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας, για το διάστημα παρακολούθησης του προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στα προγράμματα του ΟΑΕΔ κοινωφελούς εργασίας, ο χρόνος εργασίας στο πρόγραμμα θα συνυπολογίζεται στην αίτησή σας για ένταξη στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Με πληροφορίες από dikaiologitika

Δες ακόμα: Επίδομα θέρμανσης 2019: Πότε αναμένεται να πληρωθεί στους δικαιούχους – Τι αλλαγές εξετάζονται

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486