Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019: Αυτός είναι ο νικητής του μεγάλου βραβείου
Πέρα από το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, απονεμήθηκε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018, καθώς δεν είχε δοθεί πέρυσι.

Η εβδομάδα των ανακοινώσεων για τους νικητές των βραβείων Νόμπελ συνεχίζεται με την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε και το πρόσωπο που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, καθώς πέρυσι λόγω ενός σκανδάλου δεν είχε δοθεί το βραβείο.

Στην Olga Tokarczuk απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018. Ενώ, στον Peter Handke απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 από τη Σουηδική Ακαδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περσινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, δεν απονεμήθηκε. Αυτό έγινε λόγο ενός σκανδάλου ανάρμοστης συμπεριφοράς που έχει προκαλέσει σειρά παραιτήσεων των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας που αποφασίζει για την απονομή της τιμητικής αυτής διάκρισης.

H Ακαδημία είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον. Η οποία μετά από αυτή την ανακοίνωσε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Τον Νοέμβριο του 2017, 18 γυναίκες κατηγόρησαν τον γνωστό φωτογράφο στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo για σεξουαλική παρενόχληση. Τον Οκτώβριο του 2018 καταδικάστηκε τελικά σε διετή κάθειρξη με την κατηγορία του βιασμού.

Πέρα από αυτό υπήρξε και μία επιπλέον κρίση στην Ακαδημία. Αυτή είχε να κάνει με τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων.

Έτσι και τα δύο βραβεία μοιράστηκαν φέτος! Στους δύο παρακάτω συγγραφείς!

Με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 τιμήθηκε η Olga Tokarczuk. Είναι μία Πολωνή συγγραφέας, ακτιβίστρια και διανοούμενη. Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο κριτικά και εμπορικά επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Τα έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Μάλιστα, έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων.

Ο Peter Handke είναι Αυστριακός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας και έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου (ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα). Επίσης, έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Είναι βραβευμένος με πολλές διακρίσεις και το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους στον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999.

Επιπλέον, έχει σπουδάσει νομικά στο Γκρατς. Διέκοψε, όμως, τις σπουδές του το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Σφήκες”. Από τότε έχει δημοσιεύσει δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα και θεωρείται πια ένας από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μεταφράσει αρκετούς ξένους συγγραφείς στα γερμανικά. Μεταξύ αυτών είναι οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Τέλος, έχει τιμηθεί με πάρα πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των βραβείο Georg Buchner (1973), Franz Kafka (2009), Διεθνές Βραβείο Ibsen (2014) και πολλά άλλα.

Δες τη σχετική ανακοίνωση!

Δες επίσης: Νόμπελ Χημείας 2019: Αυτοί είναι οι τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;