Βάντα Ρουτκίεβιτς: Η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε στο δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου
Η Google τιμά σήμερα την κορυφαία ορειβάτισσα, Βάντα Ρουτκίεβιτς, με ένα Doodle!

Η Βάντα Ρουτκίεβιτς (Wanda Rutkiewicz) είναι το πρόσωπο που βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, πίσω από το Doodle της Google και δικαίως, αφού πρόκειται για μια κορυφαία ορειβάτισσα.

Η Βάντα Ρουτκίεβιτς γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1943 και ήταν μια Πολωνέζα ορειβάτισσα βουνών, που έμεινε στην ιστορία για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει επιτυχημένα την κορυφή K2.

Η Βάντα γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακινήθηκαν εκείνη και η οικογένειά της στην Πολωνία, όπου έμειναν στη Βαρσοβία. Αργότερα σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, λαμβάνοντας τον πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Μετά την αποφοίτησή της, η Βάντα Ρουτκίεβιτς ξεκίνησε την ορειβασία, ξεκινώντας από τα βουνά Góry Sokole. Η Βάντα οδηγούσε μία SFM Junak μηχανή, δίκυκλο ιδιαίτερα βαρύ, το οποίο έμμεσα τη βοήθησε να ξεκινήσει την ορειβασία: Το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. Έτσι, ξεκίνησε να κάνει ωτοστόπ στα διερχόμενα οχήματα. Κάποια στιγμή σταματάει ένας άνδρας με μία μηχανή να βοηθήσει, ο οποίος βρισκόταν μαζί με φίλο του Μπογκντάν Γιανκόφσκι. Ο τελευταίος έκανε ορειβασία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η συνάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα την ορειβασία στα προαναφερθέντα βουνά.

Σαν σήμερα, όμως, στις 16 Οκτωβρίου του 1968, η Βάντα Ρουτκίεβιτς πάτησε την κορυφή του Έβερεστ, κατορθώνοντας έτσι να γίνει η τρίτη γυναίκα στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη.

Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά της, ξεχωρίζει η κατάκτηση του Κ2 (υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ), που είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Δέκα χρόνια μετά το Έβερεστ, η Πολωνέζα ορειβάτισσα ανέβηκε στο Κ2 χωρίς να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικό οξυγόνο. Δύο από τους ορειβάτες της ομάδα της χάθηκαν τότε στην κάθοδο από το Κ2, αλλά η ίδια θα συνέχιζε να κυνηγά τον στόχο της.

Όταν χάθηκαν τα ίχνη της

Κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Κανγκτσενγιούνγκα, ήταν και η τελευταία φορά που την είδαν. Ο τελευταίος ανέφερε για εκείνη ήταν ένας Μεξικανός ορειβάτης, ο Κάρλος Καρσόγιο. Εκείνη προσπαθούσε να φτιάξει καταφύγιο, όμως, όλη προσπάθεια την αποδυνάμωσε πνευματικά και σωματικά και ίσως να είχε σωθεί με περισσότερη ξεκούραση και διαύγεια. Ο Καρσόγιο είπε ότι ούτε εκείνος είχε τη διαύγεια, ώστε να την πείσει να κατέβουν, καθώς ήταν κι αυτός εξουθενωμένος.

Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες, και ειπώθηκε ότι μπορεί να ανήκε στη Βάντα Ρουτκίεβιτς. Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις ήταν αρνητικές και, τελικά, το σώμα, το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994. Αυτό που ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο είναι αν η Ρουτκιέβιτς κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Σε περίπτωση που το κατάφερε, είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να κατακτήσει τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Το σώμα της Βάντα Ρουτκίεβιτς δεν έχει βρεθεί έως και σήμερα.

Η κορυφαία ορειβάτισσα δημοσίευσε βιβλία και έκανε ντοκιμαντέρ για τις αναρριχήσεις της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε και οργάνωσε πολλές γυναικείες αποστολές ορειβασίας. Το 1990 ανακοίνωσε τον στόχο της για αναρρίχηση σε 8 κορυφές πάνω από 8.000 μέτρα, μέσα σε διάρκεια ενός έτους, ένα πρόγραμμα που η ίδια αποκαλούσε «καραβάνι των ονείρων». Παρότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη αποστολή, καθώς πέθανε στις 13 Μαΐου του 1992, η Βάντα Ρουτκίεβιτς συνέχισε να εμπνέει γενιές ορειβατών.

Το Google της Doodle για την Βάντα Ρουτκίεβιτς

Οι κορυφές που έχει σκαρφαλώσει η διάσημη ορειβάτισσα, Βάντα Ρουτκίεβιτς

Η κορυφή Κ2, η δεύτερη υψηλότερη στον κόσμο, που κατακτήθηκε για πρώτη φορά από γυναίκα, με τη Ρουτκίεβιτς.

Έβερεστ – 1978

Νάνγκα Παρμπάτ – 1985

Κ2 – 1986

Σισαπάνγκμα – 1987

Γκασερμπρούμ Β΄ – 1989

Γκασερμπρούμ Α΄ – 1990

Τσο Ογιού – 1991

Αναπούρνα Α’ – 1991

Κανγκτσενγιούνγκα – 1992 (αβέβαιο)

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;