Αυτό το Σάββατο θα γίνει η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit
Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού, το ζήτημα της συμφωνίας του Brexit θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο το προσεχές Σάββατο

«Υπάρχει συμφωνία» για το Brexit, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 για το πολύκροτο ζήτημα που αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. με συμφωνία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το μεγάλο ζήτημα, με την εν λόγω ανακοίνωση να έρχεται μετά τις 12:30 το μεσημέρι από τον προσωπικό λογαριασμό του Ευρωπαίου αξιωματούχου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter. Στην ανάρτηση αυτή, καταγράφεται και το επίσημο κείμενο της συμφωνίας.

Η ανάρτηση γράφει:

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε ο ίδιος τους βουλευτές να την εγκρίνουν το προσεχές σαββατοκύριακο («Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο”).

Ο Υπουργός της κυβέρνησης της Βρετανίας και αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις ότι ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο αυτό το Σάββατο (19/10) και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν για το αν θα εγκρίνουν τελικά τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή αν η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σήμερα Πέμπτη 17/10, οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν για το αν τελικά θα προχωρήσουν στη συνεδρίαση του Σαββάτου και αν όντως το αποφασίσουν, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον Υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως: «Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία».

«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ναι ή όχι από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»

Οι αντιδράσεις του Κόρμπιν 

Έντονες αντιδράσεις φαίνεται πως πυροδότησαν οι πρόσφατες εξελίξεις για το Brexit, με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να αναφέρει τα εξής λίγο μετά την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας:

“Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία” .

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα».

Οι αντιδράσεις του Προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας

Από την πλευρά του, το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδία και σύμμαχος των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι είναι εξίσου αντίθετο με τη συμφωνία, τη δεύτερη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί 4 χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων, ενώ θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Δείτε ακόμα: Brexit: Ο Γιούνκερ αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
19:45
0 - 0
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
19:45
0 - 0
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;