Οριστικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης από το καλοκαίρι του 2020
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα μπει τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την πλαστική ρύπανση

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μακρινό παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν τα πλαστικά μιας χρήσης από το καλοκαίρι του 2020.

Ο νόμος σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης θα ψηφιστεί με σκοπό να προσαρμοστεί η Ελλάδα στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία και αφορά τα εξής προϊόντα:

-μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού),

-πιάτα,

-καλαμάκια,

-αναδευτήρες ποτών,

-τάπερ,

-ύπελα και ποτήρια,

-μπουκάλια ποτών,

-λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι του ζητήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς, την κοινωνία και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση που αποτελεί ένα μείζον ζήτημα στις μέρες μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μάλιστα:

«Η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας πρωτίστως. Γι’ αυτό και θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ένα χρόνο πιο πριν (Ιούνιος 2020)».

Ειδικό τέλος – Πού θα επιβληθεί:

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκέφτεται να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακούλας που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Υπενθυμίζεται ότι στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα) χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη. Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δε χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων. Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και στις λαϊκές.

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και ορίζει τα εξής:

-Τη μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων

-Την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης

Την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030)

-Τη συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα

-Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση

7 απλά βήματα για να αποφύγεις τα πλαστικά μίας χρήσης

-Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών

-Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενη κούπα – κύπελο για καφέ και ροφήματα

-Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενη φιάλη νερού (παγούρι) και μειώστε την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού

-Έχετε μαζί σας το δικό σας δοχείο όταν αγοράζετε τρόφιμα στο δρόμο, για σνακ ή για κολατσιό. Μεταφέρετε το μεσημεριανό σας και τα άλλα γεύματα σε ένα δοχείο που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Προϊόντα από ανοξείδωτο υλικό και από γυαλί κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

-Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα μίας χρήσης. Μπορείτε πάντα να έχετε μαζί σας ένα σετ επαναχρησιμοποιούμενων μαχαιροπίρουνων.

-Πείτε όχι στο καλαμάκι

-Προτιμήστε αναψυκτικά και μπύρες σε επιστρεφόμενες φιάλες

Δείτε ακόμα: Πλαστικό: Πώς να το μειώσεις με 10 απλούς τρόπους!

18 ακραίες φωτογραφίες που «φωνάζουν» ότι πρέπει να φροντίζουμε τον πλανήτη!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;