Αντικαπνιστικός νόμος: Αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες - Τι προτείνουν;
Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες.

Ο αντικαπνιστικός νόμος που υπερψηφίστηκε στη Βουλή έφερε την αντίδραση του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης. Μάλιστα, το σωματείο σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τη μερική εφαρμογή του νέου νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, όπως ονομάζεται το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, που αριθμεί περίπου 35.000 μέλη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Σωματείου δηλώσει:

“Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι “παίρνω και φεύγω” το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δε θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;”

Η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι με υαλοπετάσματα μέσα στα καφέ και στα μπαρ όπου θα μπορούν να καπνίζουν όσοι από τους πελάτες το επιθυμούν. Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Σωματείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

“Το προϊόν (τα τσιγάρα) πωλείται νόμιμα. Προτείνουμε υαλοπετάσματα που απομονώνουν τον χώρο των καπνιστών μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, δηλαδή δεν θα μπαίνουν μέσα οι υπάλληλοι μας. Να πηγαίνουν δηλαδή σε έναν προστατευμένο χώρο που θα πληροί και τις αισθητικές προδιαγραφές και τις κλιματολογικές, δεν μπορεί να παγώνουν οι καπνιστές, ούτε να είναι όρθιοι στα πεζοδρόμια στοιβαγμένοι, το πεζοδρόμιο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Εμείς θέλουμε οι πελάτες μας να είναι μέσα στο μαγαζί μας, χωρίς να έχουν επαφή ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους καπνιστές. Και θα πρέπει να γίνει και σωστή μελέτη εγκατάστασης συστήματος εξαερισμού.”

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα στα καταστήματα για να προσαρμοστούν και το κόστος για αυτά δε θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Η πρόεδρος προειδοποιεί, επίσης:

“Ο μη καπνιστής να μην γίνει παθητικός καπνιστής, αλλά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που θα μείνουν στο δρόμο τι θα τους κάνουμε; Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.

Είμαι κατά του καπνίσματος αλλά είμαι υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.”

Μάλιστα, το Σωματείο αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του:

“Το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση. Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, καθώς και από τα 17 συναπτά χρόνια που βρισκόμαστε δίπλα στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη). Όπως τονίζεται και στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, η εν λόγω διάκριση αναμένεται να φέρει ισορροπία στον κλάδο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου, θέτοντας ένα ακόμα πιο σαφές πλαίσιο λειτουργίας με ακόμα μεγαλύτερες επιλογές και ξεκάθαρους κανόνες για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων.”

Δες ακόμα: Υπερψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος: Που κόβεται «μαχαίρι» το κάπνισμα – Ποια είναι τα πρόστιμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;