28η Οκτωβρίου: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων;
Δείτε αναλυτικά πώς αμείβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου!

Πλησιάζει η εθνική εορτή 28η Οκτωβρίου 2019, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες ενδέχεται να κληθούν να δουλέψουν την ημέρα αυτή και, περίπτωση που συμβεί αυτό, πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπεται για τις αμοιβές των εργαζομένων.

Φέτος, λοιπόν, η Εθνική επέτειος για την 28η Οκτωβρίου “πέφτει” την ερχόμενη Δευτέρα και άρα προβλέπεται τριήμερο.

Το ορίζει ο νόμος για την 28η Οκτωβρίου:

Ο νόμος ορίζει ότι η συγκεκριμένη ημέρα της η 28η Οκτωβρίου είναι προαιρετική αργία (αργία κατ’ έθιμο), κάτι που σημαίνει πως για ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να είναι εργάσιμη μέρα.

Στον ιδιωτικό τομέα, η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την 28η Οκτωβρίου και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια και βούληση του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Β Δ 748/1966. Κατά τα λοιπά, η απασχόληση ή μη των εργαζομένων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου έχει τις ίδιες συνέπειες και αποτελέσματα με εκείνες των υποχρεωτικών αργιών.

Αργίες 2019: Αυτές είναι οι μέρες που δε θα δουλέψουμε

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (28η Οκτωβρίου) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.

-Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

-Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
FT
4 - 2
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
FT
1 - 4
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;