Με αφορμή τον
Με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε για την έφοδο της αστυνομίας σε κινηματογράφους στην Αθήνα

Ο σάλος που προκλήθηκε (εντός και εκτός social media) για την έφοδο της αστυνομίας σε κινηματογράφους της Αθήνας (στο Mall στο Μαρούσι και στο σινεμά «ΑΕΛΛΩ» στην λεωφόρο Πατησίων) έλαβε οριακά μανιχαϊστικές διαστάσεις, όπως είθισται να συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά που προκύπτει ένα “καυτό” ζήτημα επικαιρότητας. Με βάση τις εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες, η ταινία «Joker» παρακολουθούταν από ανήλικους θεατές και κατ’ επέκταση στις αίθουσες που συνέβη αυτό, έσπευσαν αστυνομικοί τοπικών τμημάτων, προκειμένου να επαληθεύσουν την αλήθεια των καταγγελιών.

Με αφορμή, λοιπόν, τον “θόρυβο” γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον Joker, αξίζει να επισημάνουμε δυο πράγματα για τη σχετική νομοθεσία, βάσει της οποίας, ορίζεται και καθορίζεται ο βαθμός καταλληλότητας μιας ταινίας για παρακολούθηση από ανήλικους θεατές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#JokerMovie in theaters October 4. Tickets are now available at link in bio.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joker Movie (@jokermovie) στις

Σχετικά με το περιστατικό παρακολούθησης του “Joker” από ανήλικους

Ποιοι υπέβαλλαν την καταγγελία & τι ακολούθησε:

Την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και ότι ενεργούσαν με εντολή της υπηρεσίας τους, επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Joker», οι δύο γυναίκες χτες και προχτές, από κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούσι.

Ειδικότερα, με βάση στοιχεία που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, προχτές το απόγευμα από το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και χτες το απόγευμα από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση οι δύο γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους, ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία που είναι ακατάλληλη για κάτω των 18 και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστεί ο νόμος.

Στα σημεία αυτά, έσπευσαν οι αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών, ενώ συγκεκριμένα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι και στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.

Οι επτά του Mall οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση.

Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία.

Σύμφωνα με την εν λόγω κατάθεση, για τις καταγγελίες αυτές, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.

Στην περίπτωση του Mall, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, όμως εκείνος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα λίγο αργότερα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δε ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό και έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους, οι οποίοι τους παρέλαβαν.

H ανακοίνωση του Υπουργείου για τα περιστατικά:

«​Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.»

Τι ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη:

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι δύο γυναίκες που κάλεσαν την Αστυνομία να επέμβει στις δυο προαναφερθείσες κινηματογραφικές αίθουσες, είναι τελικά υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως τόνισε, λοιπόν, η Υπουργός, σε εκκίνηση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες για πειθαρχικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια δηλώσεών της σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, οι δύο γυναίκες που προκάλεσαν την επέμβαση της Αστυνομίας σε προβολές της ταινίας Joker είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες έδρασαν αυτοβούλως «χωρίς να το γνωρίζει ούτε το Υπουργείο, ούτε η διοικητική ιεραρχία».

«Οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμκό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά. Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους» είπε Λίνα Μενδώνη και ανακοίνωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων».

Τι ανακοίνωσε η αστυνομία για τους ελέγχους

“Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.

Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Regram from @toddphillips1: Some fun “behind the scenes” images with Joaquin and I. We laughed a lot on set. Will post more… all photos by the great @nikotavernise

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joker Movie (@jokermovie) στις

Η Νομοθεσία σχετικά με την καταλληλότητα μιας ταινίας

Με αφορμή, λοιπόν, τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε για τα περιστατικά εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. σε γνωστές κινηματογραφικές αίθουσες της πρωτεύουσας, γεννήθηκαν τα εξής ερωτήματα:

1. Πώς ορίζεται μία ταινία ακατάλληλη, περιορισμένης καταλληλότητας ή αυστηρά κατάλληλη;

2. Ποιοι είναι υπεύθυνοι να αποφασίζουν για την καταλληλότητα ή μη μιας ταινίας

3. Τι γίνεται σε περίπτωση που οι αιθουσάρχες παραβούν τον νόμο περί καταλληλότητας και ποια είναι τα προβλεπόμενα πρόστιμα;

Νόμος 3905/2010

Με βάση τον νόμο 3905/2010 που έχει τον τίτλο: “Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις”, καθορίζονται τα ζητήματα εκείνα που αφορούν την 7η τέχνη του κινηματογράφου γενικώς και -μεταξύ άλλων-κατοχυρώνεται η ελευθερία της έκφρασης, απαγορεύοντας κάθε λογοκρισία ή άλλο προληπτικό μέτρο, ενώ καθορίζεται και ο τρόπος, με τον οποίο μια ταινία κρίνεται κατάλληλη ή ακατάλληλη για παρακολούθηση από ανηλίκους θεατές.

Αξιολόγηση καταλληλότητας κινηματογραφικού έργου

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του εν λόγω νόμου, πριν από την προβολή κάθε ταινίας σε κινηματογραφική αίθουσα, πρέπει να υποβάλλεται από τον παραγωγό ή τον διανομέα της αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά της για παρακολούθηση από ανηλίκους.

Η ΔΙ.Κ.Ο.Μ. εκδίδει πράξη κατάταξης του κινηματογραφικού έργου σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 2, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των επιτροπών αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων. Για τη χορήγηση της πράξης αυτής καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργούν επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Αντικείμενο των επιτροπών είναι η κατάταξη των έργων που έχουν υποβληθεί στη ΔΙ.Κ.Ο.Μ. σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

(α) κατάλληλη για όλους,

(β) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών,

(γ) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών,

(δ) ακατάλληλη για ανηλίκους (κάτω των 18 ετών) ***Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ταινίας “Joker”.

Ταυτόχρονα, όπως ορίζεται από τον νόμο, “απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία.

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ορίζεται ο αριθμός των επιτροπών, η σύνθεσή τους, η διάρκεια της θητείας τους, ο τρόπος λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση που καταβάλλεται στα μέλη των ανωτέρω επιτροπών.

Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει την 1η Αυγούστου 2011. Μέχρι τότε εξακολουθεί η λειτουργία των υφιστάμενων επιτροπών ελέγχου κινηματογραφικών έργων.”

Ποια είναι τα πρόστιμα: 

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του νόμου 3905/2010, όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ.

Περισσότερα για τον νόμο υπ’ αριθμόν 3905 του 2010 εδώ.

Δείτε ακόμα: Η τρολ ανάρτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη: Θα δω τον «Joker» με τον 15χρονο γιο μου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
7'
59 - 52
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
3'
69 - 80
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;