Δίκη Χρυσής Αυγής - Παππάς:
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται με την απολογία του πρώην βουλευτή και καθοδηγητή της οργάνωσης, Χρήστου Παππά

Mετά την απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιου Μπούκουρα, συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, η Δίκη της Χρυσής Αυγής με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, να απολογείται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Προσέρχομαι με καθαρή την συνείδηση μου. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» είπε ο κατηγορούμενος στην έναρξη της απολογίας του, δηλώνοντας πως η δίωξη του κόμματος έγινε με «καθαρά πολιτικά κριτήρια» και ακολουθώντας εν ολίγοις την ίδια υπερασπιστική δίοδο που ακολούθησαν κι άλλοι πρώην βουλευτές του μορφώματος.

Ο πρώην βουλευτής και απολογούμενος, Χρήστος Παππάς, έχει υπάρξει επί δεκαετίες φίλος και ομοϊδεάτης και κουμπάρος μάλιστα του αρχηγού της ΧΑ, Νίκου Μιχαλολιάκου, και παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα, δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου», ενώ για τις φωτογραφίες του που χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω» και είναι επίσης «προσωπικά δεδομένα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν ο Χρήστος Παππάς ρωτήθηκε για συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά, η απάντησή του ήταν η εξής: «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε».

Σύμφωνα με τον Παππά, ο οποίος, όπως δήλωσε, βρίσκεται στη Χρυσή Αυγή από τη δεκαετία του 1980, έχει αλλάξει πολύ από τότε και έχει εξελιχθεί, ενώ για τη Χρυσή Αυγή ο ίδιος υπογράμμισε πως εκείνη «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

Κλήθηκε επίσης από την πρόεδρο, να απαντήσει και για φωτογραφία του, «όχι και τόσο παλιά» όπου ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία.

Αφού ανέφερε πως ο χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά, ο Παππάς δήλωσε περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου και κατέληξε, λέγοντας πως ο τάφος του Ιταλού ιδρυτή του φασιστικού κόμματος αποτελεί «τουριστική διέλευση…δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη την βόρεια Ιταλία».

Αρνούμενος στη συνέχεια, τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ, όσο και τον ρόλο του καθοδηγητή, ο Παππάς τόνισε πως εκτός από την αρθρογραφία του, δεν έγραψε ποτέ εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος. Αυτή η μοναδική, που κατόπιν παράκλησης του κ. Μιχαλολιάκου έγραψε, ήταν για τον εξής λόγο, με βάση τα όσα ισχυρίστηκε:

Για να «αναφέρω την γραμμή του κόμματος που μπορεί να μας δημιουργούσαν προβλήματα» ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς του κόμματος».

Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», ο Χρήστος Παππάς είπε πως είχε πολιτική και όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.

Πρόεδρος: Ο Παύλος Μελάς που την απηύθυνε;

Κατηγορούμενος: Στους Ευέλπιδες.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας όμως, ρώτησε τον κατηγορούμενο για ποιο λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος και έλαβε την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως». Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική» και ο Παππάς απάντησε πως γι’ αυτό δεν την χρησιμοποίησε.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Παππά, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, τονίζοντας πως «δεν αφορά όμως το κόμμα αυτό». Η πρόεδρος του απάντησε, πως «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο απολογούμενος δήλωσε ότι ως άνθρωπος και ως πιστός θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας.

Αναφερόμενος στα «επεισόδια με το ΠΑΜΕ» είπε πως την περίοδο εκείνη «δεν υπήρχε καν τοπική Περάματος», ενώ ισχυρίστηκε πως δε γνώριζε για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, «ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νικ. Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».

Τέλος, ο πρώην βουλευτής είπε ότι η φράση που αποδίδεται στον κ. Σαμαρά «θα τους πάω στο 2%» συνιστά «κατάχρηση εξουσίας, καθώς λέγεται από έναν πρωθυπουργό».

Δες ακόμα: Δίκη Χρυσής Αυγής – Μπαρμπαρούσης: «Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;