Κοινωνικό μέρισμα 2019 στους απόστρατους: Πότε θα δοθεί και σε ποιους

Από neolaia.gr Team 22 Οκτωβρίου 2019

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για το Κοινωνικό μέρισμα 2019

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα δοθεί σε δικαιούχους  είτε βάσει των ίδιων κριτηρίων και προϋποθέσεων που ίσχυσαν και το 2018 είτε βάσει αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, κοινωνικό μέρισμα 2019 θα δοθεί και στους απόστρατους, όπως εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αν όλα πάνε όπως τα προγραμματίζει η ηγεσία του Υπουργείου, το «δώρο» θα δοθεί τα Χριστούγεννα και δεν αποκλείεται να το πάρουν οι συνταξιούχοι και των τριών Σωμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ΓΕΕΘΑ έχει στείλει έγγραφο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και ζητά από το Δ.Σ. να εξετάσει αν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια να δοθεί έξτρα μέρισμα, μέσα στον Δεκέμβριο, στους 60.000 δικαιούχους του Στρατού Ξηράς. Το ίδιο έγγραφο αναμένεται να σταλεί και στα Μετοχικά Ταμεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Αν τελικά το κοινωνικό μέρισμα αποφασιστεί, δεν αποκλείεται να δοθεί σε περίπου 120.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς.

Σημειώνουμε ότι:

Όπως και να έχει, τον τελευταίο λόγο για το αν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα στους απόστρατους ή όχι τον έχουν τα Μετοχικά Ταμεία, καθώς από τα έσοδά τους θα κριθεί αν θα μπορέσει να δοθεί το χριστουγεννιάτικο «δώρο» ή όχι.

Οι  οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του μήνα Νοεμβρίου, διότι τότε είναι που καταβάλλεται το μέρισμα του Δεκεμβρίου.

Μέρισμα στους απόστρατους – Πώς υπολογίζεται

Το μέρισμα που χορηγείται στους απόστρατους του Στρατού Ξηράς, φθάνει έως και τα 203,77 ευρώ το μήνα. Ανάλογη παροχή δίνουν το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και εκείνο της Αεροπορίας.

Το μέρισμα δίνεται σε κάθε μέτοχο του Ταμείου μετά την αποστρατεία του και εφόσον δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο. Είναι ανάλογο του βαθμού, των ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του ποσοστού χρονοεπιδόματος του εν αποστρατεία μετόχου που αναγράφονται στην πράξη συντάξεως.

Το μέρισμα χορηγείται από την ημερομηνία που αρχίζει η καταβολή της κύριας σύνταξης.

Για τον υπολογισμό του μερίσματος ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας νοείται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που προκύπτει από τη συνταξιοδοτική πράξη.

Ολόκληρο το μέρισμα δικαιούνται οι απόστρατοι που έχουν συμπληρωμένη 25ετή συντάξιμη υπηρεσία. Αν δεν έχουν, το μέρισμα απονέμεται μειωμένο και ισούται προς τόσα 25α του πλήρους όσα και τα συντάξιμα έτη αυτών.

Για τους απόστρατους με περισσότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας, το μέρισμα προσαυξάνεται κατά 1/50 για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας. Η προσαύξηση φτάνει έως και τα 15/50, δηλαδή έως και 40 χρόνια υπηρεσίας.

Υπηρεσία που ξεπερνά τους έξι μήνες, αναγνωρίζεται ως ολόκληρο έτος μετά την καταβολή των κρατήσεων που αναλογούν για το διάστημα μέχρι να συμπληρωθεί το ένα έτος.

Το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηναία βάση την προτελευταία ή τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα.

Πηγή: aftodioikisi

Δες ακόμα: Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δείτε αναλυτικά πώς θα κάνετε την αίτηση!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486