Πώς αμείβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου 2019

Από neolaia.gr Team 22 Οκτωβρίου 2019

Τι προβλέπεται για όσους και όσες εργάζονται την 28η Οκτωβρίου 2019;

Η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2019 απέχει μόλις έξι μέρες μακριά και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που ενδέχεται να κληθούν να δουλέψουν την ημέρα αυτή.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, πρέπει να γνωρίζουν τι προβλέπεται για τις αμοιβές των εργαζομένων.

Φέτος, λοιπόν, η Εθνική επέτειος για την 28η Οκτωβρίου «πέφτει» την ερχόμενη Δευτέρα και άρα προβλέπεται τριήμερο.

Το ορίζει ο νόμος για τις αμοιβές την 28η Οκτωβρίου:

Ο νόμος ορίζει ότι η συγκεκριμένη ημέρα της η 28η Οκτωβρίου είναι προαιρετική αργία (αργία κατ’ έθιμο), κάτι που σημαίνει πως για ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να είναι εργάσιμη μέρα.

Στον ιδιωτικό τομέα, η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την 28η Οκτωβρίου και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια και βούληση του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Β Δ 748/1966. Κατά τα λοιπά, η απασχόληση ή μη των εργαζομένων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου έχει τις ίδιες συνέπειες και αποτελέσματα με εκείνες των υποχρεωτικών αργιών.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (28η Οκτωβρίου) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.

-Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

-Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Δείτε ακόμα: Αργίες 2019: Ποιες είναι υποχρεωτικές και ποιες προαιρετικές

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486