Brexit: Νέα αναβολή προτείνει ο Ντόναλντ Τουσκ στις χώρες της Ε.Ε.
Νέα παράταση για το Brexit ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Τουσκ.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων έφεραν μεγάλες αλλαγές στο Brexit. Μάλιστα, ώθησαν τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να προτείνει στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτό έκανε τον Ντόναλντ Τουσκ να προτείνει στους Ευρωπαίους να δεχθούν μία τρίτη παράταση για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, μπορεί να εξασφάλισε την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου, αλλά οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να τους επιβάλει για την εξέταση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας του, που αποτελείται από 115 σελίδες. Κατά συνέπεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας μέχρι η Ε.Ε. να αποφασίσει για τη νέα μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έτσι, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος Τουσκ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν το βρετανικό αίτημα, χωρίς να χρειασθεί νέα ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Στην πρόταση που έκανε δεν περιλαμβάνει χρονική διάρκεια της αναβολής.

Ένα πρώτο χρονικό πλαίσιο που ακούγεται είναι η τριμήνη παράταση του Brexit. Κάτι που αναγκάσθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο να ζητήσει ο Johnson. Εάν οι 27 αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο την παράταση αυτή, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Για τις εξελίξεις αυτές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ δήλωσε:

“Φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου. Η θέση μας είναι ότι δεν έπρεπε να ζητήσουμε αναβολή και να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου.”

Από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι, με πρώτη την Γαλλία, που έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία μικρή τεχνικού χαρακτήρα αναβολή κάποιων ημερών ώστε να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Λονδίνο. Όμως, η Γαλλία έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα Υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμελί ντε Μονσαλέν, δήλωσε:

“Στο τέλος της εβδομάδας θα δούμε εάν μία καθαρά τεχνικού χαρακτήρα παράταση ολίγων ημερών είναι δικαιολογημένη…εκτός αυτού του πλαισίου, μία παράταση με στόχο να κερδηθεί χρόνος ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποκλείεται.”

Δες επίσης: Αυτό το Σάββατο θα γίνει η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαρ. 2024
ΕΦΕΣ
19:30
-
ΟΣΦΠ
19 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΒΙΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;