Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών 2019: Η μέρα που τιμάμε τους σπουδαστές θύματα των Ναζί

Από neolaia.gr Team 17 Νοεμβρίου 2019

Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών 2019 συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου και συμβολίζει τους αγώνες των φοιτητών για Δημοκρατία και δημοκρατική εκπαίδευση.

Μπορεί στην Ελλάδα η 17 Νοέμβρη να είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, όμως, σήμερα είναι και η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών 2019. Οι δύο γιορτές έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αυτό είναι η εξέγερση των φοιτητών σε αυταρχικά καθεστώτα.

Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου για περισσότερα από 60 χρόνια. Η ημέρα αυτή είναι προς τιμήν των φοιτητών που έπεσαν θύματα των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1939 τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πράγας. Στην εισβολή τους αυτή σκότωσαν επί τόπου 9 φοιτητές, ενώ 1200 άλλοι εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών σχετίζεται και με τη δική μας εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι δύο αυτοί επέτειοι συμβολίζουν τον αγώνα των φοιτητών όλου του κόσμου για Δημοκρατία και δημοκρατική εκπαίδευση.

Δες ακόμα: 17 Νοέμβρη 1973: Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486