Τζούλιαν Ασάνζ: Η Σουηδία αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του για βιασμό
Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τελικά τις κατηγορίες περί βιασμού κατά του Τζούλιαν Ασάνζ και κλείνουν οριστικά την υπόθεση.

O Τζούλιαν Ασάνζ είναι Αυστραλός δημοσιογράφος, προγραμματιστής, ακτιβιστής του ίντερνετ και ιδρυτής των Wikileaks, της διεθνούς ΜΚΟ, που δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, οι οποίες, υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Ο ιστότοπος του οργανισμού, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται από την «The Sunshine Press», ενώ μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

Η Wikileaks έχει δημοσιεύσει online πλήθος απόρρητες πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης, οι οποίες προέρχονται από ανώνυμες πηγές, ενώ τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν, είχαν αρχικά τη συνδρομή της πλέον διεμφυλικής, Chelsea Manning, πρώην Αμερικανού στρατιώτη (Bradley Edward Manning) κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιράκ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2010 και καταδικάστηκε το 2013 σε 35ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε το 2017 με χάρη του Αμερικάνου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Chelsea Manning είχε καταδικαστεί για παράδοση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο των WikiLeaks

Οι μεγάλες αποκαλύψεις των WikiLeaks ξεκίνησαν, όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον Αμερικάνικο στρατό να βομβαρδίζει άμαχο πληθυσμό στο Ιράκ. Το εν λόγω βίντεο παραχώρησε στον Ασάνζ η Τσέλσεα Μάνινγκ, ενώ το περιστατικό συνέβη το 2010, όταν ένα μαχητικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι, πυροβόλησε και τελικά δολοφόνησε έναν φωτογράφο, ονόματι Namir noor-Eldeen του Reuters στη Βαγδάτη.

Ο θάνατος των αμάχων κατεγράφη από το ελικόπτερο και η WikiLeaks δημοσιοποίησε το υλικό σε ένα βίντεο, με τίτλο «Collateral Murder».

Στο παρακάτω απόσπασμα, πέρα απ’ το ότι φαίνονται ξεκάθαρα οι δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, ακούγονται και οι συνομιλίες του πληρώματος που γελά και αποκαλεί τα θύματα «νεκρούς μπάσταρδους».

Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και η πρώτη μεγάλη διαρροή για τις Η.Π.Α, που στάλθηκε στους WikiLeaks από την 22χρονη τότε Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία συνελήφθη και αργότερα κατηγορήθηκε για 12 συνολικά παραβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες μετέφερε παράνομα στον προσωπικό της υπολογιστή απόρρητα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια παρείχε σε αναρμόδια πηγή.

Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής των WikiLeaks και ακτιβιστής, Τζούλιαν Ασάνζ, συνελήφθη στις 11 Απρίλιου του 2019 στο Λονδίνο για «παραβίαση των όρων αναστολής του» μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του. O Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία και έκτοτε κρατείται στη βρετανική φυλακή Belmarsh, δίνοντας μεγάλη δικαστική μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ η πλήρης ακρόαση για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2013, όταν οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν εναντίον του ένταλμα σύλληψης για απόπειρα βιασμού, μια κατηγορία, την οποία ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Κατηγορίες κατά του Ασάνζ για απόπειρα βιασμού στη Σουηδία

Η πλήρης ακρόαση για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Η.Π.Α. θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020

Τον Αύγουστο του 2010, ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ, ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη. Εντός 24 ωρών, ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό, ενώ και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες βιασμού.

Για τους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ και των WikiLeaks παγκοσμίως (αλλά και για κάθε νοήμον πλάσμα εκεί έξω), ο Ασάνζ υπήρξε θύμα λασπολογίας και διασυρμού, ένας άνθρωπος που συνελήφθη, εξευτελίστηκε, βασανίστηκε, έμεινε μακριά από το φως του ήλιου για πολύ καιρό και το ίδιο -και χειρότερο- θα συμβεί αν εκδοθεί στις ΗΠΑ του χρόνου το Φλεβάρη.

Η υπόθεση βιασμού άνοιξε ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση βιασμού.

Τον Οκτώβριο, η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να επωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου, για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε νέα δικαστική εντολή για να προσαχθεί σε ανάκριση σχετικά με τις κατηγορίες βιασμού. Εναντίον του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ απορρίφτηκε προσφυγή την οποία κατέθεσε ο Ασάνζ κατά του εντάλματος, με το Σουηδικό εφετείο να θεωρεί πως «υπάρχουν λόγοι για να ζητηθεί η σύλληψή του». Μετά από αυτή την απόρριψη, ο Τζούλιαν Ασάνζ προσπάθησε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, με το δικαστήριο, όμως, να μην του δίνει άδεια για την άσκηση νέας έφεσης.

Σήμερα, λοιπόν, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, και μετά από εννιά χρόνια έρευνας, οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τελικά τις κατηγορίες περί βιασμού κατά του Τζούλιαν Ασάνζ και κλείνουν οριστικά την υπόθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Υποδιευθύντρια της εισαγγελίας, Eva-Marie Persson, δήλωσε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά του Τζουλιάν Ασάνζ και για τον λόγο αυτό, η υπόθεση κλείνει.

Σύμφωνα με την ίδια: «Έπειτα από τη διενέργεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης όσων προέκυψαν στη διάρκεια της πορείας της προκαταρκτικής έρευνας, αξιολογώ πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση για την απαγγελία κατηγορίας».

Εδώ και χρόνια, ωστόσο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύσσωμες οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα (βλ. Secure Avaaz“Julian Assange needs our help!”), η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και άνθρωποι κάθε λογής χώρου και από όλο τον κόσμο, είναι και υπήρξαν ανέκαθεν στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ, του ανθρώπου που συνέβαλλε στο να βγουν στη φόρα τα άπλυτα του αμερικάνικου πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου, ρίχνοντας φως στην υποκρισία, τα ψέμματα και τις εγκληματικές πολιτικές χρόνων.

Τι θα συμβεί αν ο Τζούλιαν Ασάνζ εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ;

Δείτε ακόμα: Τζουλιάν Ασάνζ: Υπεγράφη το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;