Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα μοιραστεί το ποσό των 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο;
Δείτε αναλυτικά για το κοινωνικό μέρισμα 2019!

Παρότι το τοπίο για το κοινωνικό μέρισμα 2019 εξακολουθεί να είναι θολό, στην κυβέρνηση μελετούν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα οποία θα ανοίξουν τον δρόμο για την καταβολή στο κοινωνικό μέρισμα 2019.

Ωστόσο, το νέο δεδομένο είναι ότι κοινωνικό μέρισμα 2019 θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Μετά το θετικό σήμα που έδωσε η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για τον χριστουγεννιάτικο “μποναμά” από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, για τον Οκτώβριο του 2019, τα έσοδα στα κρατικά ταμεία ήταν αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη (21/11), αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα 2019.

Επιπλέον, ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα γίνουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2019, αφού, για παράδειγμα, αν το λάβουν όσοι παίρνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν υπάρχει λόγος να κάνουν αιτήσεις.

Ωστόσο, αν συμπεριληφθούν στο κοινωνικό μέρισμα 2019 νέες κατηγορίες δικαιούχων, τότε θα χρειαστούν αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα ληφθεί κατά τις επόμενες μέρες και, στη συνέχεια, θα πρέπει να βγει άμεσα και η σχετική υπουργική απόφαση για τα ποσά, αλλά και τους δικαιούχους του φετινού μερίσματος.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να διαθέσει ένα μέρος του πλεονάσματος στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά αυτά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Εκεί θα διατεθεί ένα μέρος που υπολογίζεται σε 30-40 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος του μερίσματος, θα αφορά την εφάπαξ μείωση ενός φόρου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αφορά την εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος που πληρώθηκαν φέτος.

Η ανακοίνωση του μερίσματος δεν θα γίνει εάν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τουλάχιστον σε ταμειακή βάση. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να δει πως κινήθηκε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο 11μηνου και να είναι σίγουρο για τους αριθμούς. Το πιθανότερο είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να οριστικοποιήσει την εικόνα του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και αμέσως μετά -τα επόμενα 24ωρα- να καταλήξει στην τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως γνωστόν, ως κοινωνικό μέρισμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα ανέφεραν νωρίτερα ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος 2019 από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι όποιες αιτήσεις να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα, καθώς αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το φετινό μέρισμα και τη διανομή του.

O επόμενος μεγάλος σταθμός μέσα στην εβδομάδα είναι το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης ειδικά για τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες και ποιες θα είναι εν τέλει οι δυνατότητες περισσότερων και πιο γρήγορων ελαφρύνσεων, ανάλογα με τα επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια που θα εξασφαλιστούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν την Κυριακή από το OPEN, το υπερπλεόνασμα είναι κάτω από 500 εκατ. ευρώ, ίσως και κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό θα βγει ο αριθμός του ποσού που θα μοιραστεί για μέρισμα. Χαμιλόμισθοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ είναι στο target group.

Με πληροφορίες από aftodioikisi

Δείτε ακόμα: ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Εν αναμονή για τη νέα προκήρυξη 35.000 ανέργων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;