Μουσείο του Πράδο: 15 πράγματα για το σημερινό doodle της Google
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο Μουσείο του Πράδο!

Το Μουσείο του Πράδο είναι μουσείο τέχνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1818 στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Διαθέτει μία από τις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης παγκοσμίως περιλαμβάνοντας έργα από τον 14ο ως και τον 19ο αιώνα. Η Google λοιπόν αφιερώνει το σημερινό της doodle στο Μουσείο του Πράδο, καθώς έχει γενέθλια και κλείνει τα… 200!

Ας δούμε λίγα πράγματα για του Μουσείο του Πράδο προκειμένου να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

  1. Δημιουργήθηκε από τον Κάρολο Γ’ με σκοπό να αναδείξει την πόλη της Μαδρίτης.
  2. Το κτίριο φιλοτεχνήθηκε αρχιτεκτονικά από τον Χουάν δε Βιλλανουέβα.
  3. Αρχικά το Μουσείο του Πράδο ιδρύθηκε ως ένα μουσείο γλυπτικής και ζωγραφικής.
  4. Μόλις η Ισαβέλλα Β’ κατέβηκε από τον θρόνο, το 1868, το Μουσείο περιήλθε στην Εθνική ιδιοκτησία αποκτώντας το όνομα που έχει και ως σήμερα.
  5. Πράδο (prado) στα ισπανικά σημαίνει λιβάδι και χρησιμοποιήθηκε αναφερόμενο σε ολόκληρη την περιοχή που περιβάλλει το Μουσείο.
  6. Το 1918 το Μουσείο του Πράδο που μέχρι τότε στέγαζε αποκλειστικά την βασιλική συλλογή στέγης, θεωρήθηκε μικρό και επεκτάθηκε.
  7. Κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, η Κοινωνία των Εθνών στην προσπάθειά της να προστατέψει κάποια έργα τέχνης, έστειλε 253 πίνακες μαζί με άλλα έργα τέχνης στην Βαλένθια και από εκεί στην Γενεύη. Μόλις όμως ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος όλα τα έργα που είχαν σταλθεί επέστρεψαν με νυχτερινά τρένα πίσω στην Μαδρίτη.
  8. Το Μουσείο του Πράδο δεν περιλαμβάνει μόνο πίνακες ζωγραφικής, αλλά και πάνω 5000 σχέδια, 1000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2000 διακοσμητικά αντικείμενα.
  9. Τα γλυπτά του Μουσείου υπολογίζονται στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής υπολογίζονται περίπου στο 8600.
  10. Το Μουσείο του Πράδο έχει στην διάθεσή του πίνακες μερικών από τους πιο διάσημους ζωγράφους όλων των εποχών όπως ο Βελάθκεθ, ο Γκόγια, ο Ελ Γκρέκο και ο Ρεμπράντ.
  11. Παρόλα αυτά στο Μουσείο δεν εκτίθενται όλοι οι πίνακες, αλλά εναλλάσσονται.
  12. Το διασημότερο έργο τέχνης του Μουσείου είναι το “Las Meninas” του Βελάθκεθ.
  13. Ο ίδιος έδωσε στο Μουσείο τα έργα του και παράλληλα κατέβαλλε μεγάλη προσπάθει, ώστε να συγκεντρώσει έργα άλλων μεγάλων ζωγράφων.
  14. Ένα από τα έργα που έχουν υπάρξει ως έκθεμα στο Μουσείο του Πράδο ήταν η “Γκουέρνικα” του Πάμπλο Πικάσο, μετά την επιστροφή της στην χώρα, αφότου αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και πριν μεταφερθεί στο Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία.
  15. Σημαντικό τμήμα των πινάκων του Μοτσείου ανήκουν στην επονομαζόμενη “Χρυσή περίοδο της Ισπανίας” που διαρκεί από τον 15ο ως τον 17ο αιώνα μ.Χ.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα 10 μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για το 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;