20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού!
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού!

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού…

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθιερώθηκε το 1954 με αφορμή την υπογραφή την Διακήρυξη των δικαιωμάτων για τα παιδιά που συνέβη στις 20 Νοεμβρίου εκείνη την χρονιά. Στις 20 Νοεμβρίου το 1989 υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο προστασίας των παιδιών του κόσμου. Οι 4 βασικοί πυλώνες της Σύμβασης αναφέρονται στα ΔικαιώματαΕπιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και στα Δικαιώματα Συμμετοχής. Αν και η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί τη λυδία λίθο για την προστασία των παιδιών διεθνώς, υπάρχουν δύο χώρες οι οποίες δεν την έχουν υπογράψει και αυτές είναι οι Η.Π.Α. και η Σομαλία.

Στόχος της θεμελίωσης της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ευαισθητοποίηση τόσο του κόσμου, όσο και των αρμόδιων φορέων και των πολιτικών, καθώς όλοι μαζί μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα που επιβαρύνουν τις ζωές των παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η φετινή επέτειος θεωρείται ακόμη πιο σημαντική, διότι συμπληρώνονται 30 χρόνια από την Υπογραφή της Σύμβασης και σύμφωνα με την Henrietta Fore, στόχος είναι όχι μόνο να κοιτάξουμε το παρελθόν, αλλά και τα επόμενα 30 χρόνια που θα ακολουθήσουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

“Leaders must act for child rights now – there is no time to waste.” @siwonchoi, our newest Regional Ambassador for @unicef.eap #WorldChildrensDay

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNICEF (@unicef) στις

Η έκθεση της Unicef και τα λόγια της Henrietta Fore…

Η UNICEF όπως κάθε χρόνο δημοσίευσε μία έκθεση με τα δεδομένα που έχει συλλέξει όσον αφορά τα προβλήματα και τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά του κόσμου και τα δικαιώματά τους. Η Henrietta Fore, επικεφαλής της UNICEF, στην ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε προς όλα τα παιδιά του κόσμου φάνηκε ανήσυχη για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά και συνάμα έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Αρχικά μίλησε αναδρομικά αναφερόμενη στην στιγμή που υπεγράφη η Σύμβαση, κατά την οποία η κοινωνική και πολιτική κατάσταση παγκοσμίως περνούσε κρίση λόγω του Άπαρτχαιντ, του τοίχους του Βερολίνου και των δικτατοριών που είχαν προηγηθεί. Παρόλα αυτά όλοι ήλπιζαν σε καλύτερες ζωές, περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερα δικαιώματα για τα παιδιά.

 Παρότι λοιπόν σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υπογραφή της συγκεκριμένης Σύμβασης, τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως η φτώχεια, οι ανισότητες και διακρίσεις. Η ίδια ανέφερε ότι ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών λόγω των εξής προβλημάτων:

  • Λόγω της έλλειψης καθαρού νερού, αέρα και ασφαλούς περιβάλλοντος.
  • Λόγω του ότι το 1 στα 4 παιδιά μάλλον θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει σε εμπόλεμη ζώνη.
  • Λόγω του ότι ακόμη δεν είμαστε όλοι ανοιχτοί σε συζητήσεις περί ψυχικής υγείας.
  • Λόγω του ότι πάνω από 30χιλ. παιδιά έχουν ήδη μεταναστεύσει σε άλλες χώρες μακριά από την πατρίδα τους.
  • Λόγω του ότι χιλιάδες παιδιά δεν θα αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα και κατά συνέπεια θα είναι σα να μην υπάρχουν.
  • Λόγω του ότι χρειάζονται δεξιότητες του 21ου αιώνα για την οικονομία του 21ου αιώνα, αλλά πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παιδεία που τις παρέχει.
  • Λόγω του ότι τα διαδικτυακά αποτυπώματά τους πρέπει να προστατεύονται πλήρως.
  • Λόγω του ότι μεγαλώνουν μέσα σε σωρεία fake news.

Αυτοί ήταν οι κύριοι προβληματισμοί στους οποίους αναφέρθηκε και επεκτάθηκε εκτενώς η επικεφαλής της UNICEF. Χαρακτηριστικό είναι ότι συμπεριέλαβε προβλήματα τόσο του συμβατικά αποκαλούμενου δυτικού κόσμου, όπως τα fake news, όσο και προβλήματα αναπτυσσόμενων χωρών όπως η ελλιπής πρόσβαση σε καθαρό νερό και η ζωή στις εμπόλεμες ζώνες. Το γράμμα έκλεισε με μία νότα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι υπάρχει ελπίδα για τα παιδιά, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά προετοιμάζοντας το κάθε παιδί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να χειραγωγηθεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

We believe in a world in which every child is safe, healthy and supported, with a chance to learn and choose the future they deserve. And on #WorldChildrensDay, we’re thankful for every one of our incredible supporters who are working to make it possible. © UNICEF/UN0214295/Helin

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNICEF (@unicef) στις

Τα σημερινά παιδιά μέσα από μερικά στατιστικά…

Στην ίδια μακροσκελή έκθεση συμπεριλαμβάνονται κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον κόσμο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά μένουν μόνιμα σε κάποια περιοχή με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας, ενώ παραπάνω από 75 εκατομμύρια παιδιά και νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω πολέμου ή κάποια φυσικής καταστροφής. Επιπλέον, 1 στα 4 παιδιά που γεννιούνται σήμερα ενδεχομένως να μην αποκτήσουν ποτέ πιστοποιητικό γεννήσεως και δικαίωμα έκδοσης διαβατηρίου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στατιστικά που αναφέρονται στην αντίστοιχη έκθεση και είναι άκρως ανησυχητικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

4 year old Nom Som Vandy smiles at the camera at his home in the Ratanakiri Province of #Cambodia. He and his mother took part in a UNICEF study aimed at gaining a better understanding of the health and nutrition of newborns, children and pregnant women. Over the last 30 years, since the adoption of the Convention on the Rights of the Child, the world has made tremendous progress. The rate of children who die before their fifth birthday has fallen by 60%, and there have been important shifts in the way the world sees disadvantaged children, from objects of charity, to holders of their own rights and actors in their own development. Yet, progress has been uneven and many of the poorest and most marginalised families continue to be left behind. Today’s children are also facing new threats, including those posed by the climate crisis, online abuse and cyberbullying. On Wednesday’s #WorldChildrensDay and every day, UNICEF is working for a world where every child can grow up healthy, safe and strong; with the chance to learn and choose the future they deserve. Regram: @unicef | ?: UNICEF / Brown #ForEveryChild #GlobalGoals

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη United Nations (@unitednations) στις

Κλείνοντας…

Όπως ανέφερε και η Henrietta Fore η ελπίδα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι και ιδιαιτέρως νέοι άνθρωποι και παιδιά πρόθυμοι να βοηθήσουν και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του κόσμου και κατ’ επέκταση τα δικά μας. Όλοι μπορούμε να είμαστε πιο ανοιχτοί σε θέματα ψυχικής υγείας, όλοι μπορούμε να ελέγχουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας το διαδίκτυο, ενώ αν θέλουμε να συμβάλλουμε περισσότερο μπορούμε να υιοθετήσουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες και να ψάχνουμε γενικότερα διαρκώς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε και να προστατεύσουμε τα πολύτιμα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Δείτε επίσης: Φωτιά στον Αμαζόνιο: Στη Βραζιλία περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;