Σεισμός στην Αλβανία: Τραγωδία με νεκρούς, τραυματίες και πολλές υλικές καταστροφές
Δείτε περισσότερα για τον σεισμό στην Αλβανία!

Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε αργά χθες το βράδυ (λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα) η γειτονική Αλβανία, αφού συνέβη σεισμός 6.4 ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Σιγιάκ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ιταλία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.

Παρότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν σχετικά μικρό αγγίζοντας τα 10 χιλιόμετρα, οι υποδομές αποδείχτηκαν ελλιπείς προκαλώντας υλικές ζημιές. Κατέρρευσαν πολλά κτίρια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν χάσει την ζωή τους 8 άνθρωποι. Τα τοπικά μέσα βέβαια αναφέρουν μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, ενώ μέχρι στιγμής με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της Αλβανίας οι τ.ραυματίες ανέρχονται στους 300, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο Ορμένι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει συμβεί στην χώρα από το 1926. Μάλιστα μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί σεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ανήλθε στα 5.3 ρίχτερ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του σεισμολόγου κ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο in.gr ισχύουν τα εξής: “είναι πολύ λίγο πιθανό να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος καθώς το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επηρεάσει γειτονικές περιοχές. Για να γίνει αυτό, ο σεισμός στη γειτονική χώρα θα έπρεπε να ήταν μεγέθους 7 με 7,5 ρίχτερ ώστε να υπήρχε η πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο”.

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ευθύμιου Λέκκα για την Ελλάδα ισχύουν τα εξής: “Θεωρώ ότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες από τον σημερινό σεισμό στην Αλβανία. Πριν δυο μήνες που επισκεφθήκαμε την περιοχή είδαμε ότι τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση», τόνισε ο κ. Λέκκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένεται μεγάλος μετασεισμός από το συγκεκριμένο ρήγμα.

«Βεβαίως οπωσδήποτε θα έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,9 περίπου, αλλά γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή», σημείωσε. Ο κ. Λέκκας εξήγησε για ποιο λόγο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην Αλβανία δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση την χώρα μας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;