1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Από Marianthi Dovri 1 Δεκεμβρίου 2019

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS!

Λίγα λόγια για την ημέρα…

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS καθιερώθηκε αρχικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έπειτα από Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 1998. Η ημέρα έχεις ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον ιό HIV, καθώς και τον τρόπο που προκαλεί το AIDS ή αλλιώς το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας. Επιπλέον, στόχος της ημέρας είναι να σταματήσει ο στιγματισμός των ατόμων που είναι φορείς του ιού και η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Φάσεις και συμπτώματα του ιού HIV και του AIDS…

To πρώτο στάδιο του ιού είναι η φάση κατά την οποία ο ιός εκδηλώνεται περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την μόλυνση. Η εκδήλωση γίνεται με γριπώδη συνδρομή. Έπειτα, υπάρχει το δεύτερο στάδιο κατά την διάρκεια του οποίου ο ιός είναι ανενεργός, αλλά υπάρχει στον οργανισμό και μπορεί να μεταδοθεί. Το δεύτερο στάδιο μπορεί να διαρκέσει ως και 10 χρόνια καταλήγωντας στο τρίτο και τελευταίο στάδιο που είναι η ενεργοποίηση του ιού που προκαλεί το AIDS, δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, το οποίο προκαλεί λοιμώξεις και ασθένειες σε ποικίλα όργανα του οργανισμού εξασθενώντας τον ολοένα και περισσότερο μέχρι να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Παρόλα αυτά πλέον αποτελεί μία μεταδοτική μεν, αλλά χρόνια νόσο που με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ο ασθενής μπορεί να ζήσει. Η θεραπεία αυτή ονομάζεται αντιρετροϊκή θεραπεία. Επιπλέον, κάτι που ενδεχομένως να μην είναι πολύ γνωστό είναι ότι αν κάποιος έχει σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να μεταβεί εντός 72 ωρών σε μία μονάδα ειδικών λοιμώξεων και να λάβει μία προφυλακτική αγωγή για έναν μήνα, η οποία μειώνει αρκετά την πιθανότητα μετάδοσης.

 

Το AIDS με αριθμούς…

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσαν φέτος από τα Ηνωμένα Έθνη:

    • Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 περίπου 24.5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία.
    • Μέχρι το τέλος του 2018 περίπου 37.9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό του HIV.
    • Επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 περίπου 770.000 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό.
    • Οι εκ νέου μολύνσεις από τον ιό έχουν μειωθεί δραστικά από το 1997 που βρίσκονταν σε έξαρση κατά 40%.
    • Σε κάποιες περιοχές οι γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας (σωματική ή σεξουαλική) είναι 1.5 φορές πιθανότερο να μολυνθούν συγκριτικά με γυναίκες που δεν έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.

Δείτε όλα τα στατιστικά εδώ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

When Amina (left) found out she was born with HIV she decided she wanted to be open about her status in order to help other young people living with HIV find acceptance. ⁠ ⁠ “It was hard to tell them, but I had to because I want to help other young people with HIV. In order to help others, I must be open myself,” she says.⁠ ⁠ Three years later, Amina is now part of a youth organisation run by volunteers who offer outreach to other young people living with HIV in Dar es Salaam, Tanzania. The volunteers fight stigma by helping young people living with HIV face their own insecurities and begin antiretroviral therapy. Local health workers often call them to assist with counselling as the young volunteers can communicate more openly with Dar es Salaam’s youth.⁠ ⁠ Amina believes that thanks to their efforts more adolescents and young people have gone for check-ups and have started treatment in her community. ⁠ ⁠ Want to read the full story? Tap our link in bio. ❤️⁠ ⁠ 📸 and 📚by @Sam.Vox⁠ ⁠ [Alt Text: Group of four youths stand in front of white building with hands clasped together and raised overhead.]⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁠ #ONECampaign #WorldAIDSDay #endAIDS #endHIV #HIVprevention #GetTested #AIDSfreegeneration #AIDSfree #HIVAIDS #AIDSawareness #AIDSfreegen #WAD2019 #WAD #KnowYourStatus #Tanzania #StompOutStigma ⁠

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ONE (@one) στις

AIDS deniers: Ένα περίεργο κίνημα!

Το κίνημα HIV/AIDS denialism, δηλαδή η άρνηση του HIV/AIDS προέκυψε το 1984 από ορισμένους γιατρούς. Πιο συγκεκριμένα ο γιατρός Rober Gallo και η ομάδα του πίστευαν ότι ανακάλυψαν ένα άλλο ιό που σχετίζεται με το AIDS, κάτι που παρουσιάστηκε το 1984 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαντώντας σε αυτή την εργασία την ίδια χρονιά ένας ψυχίατρος, ο Casper Schmidt, υποστήριξε ουσιαστικά ότι το AIDS δεν είναι αρρώστια αλλά «επιδημική υστερία».

Κάπως έτσι προέκυψε το κίνημα του HIV/AIDS denialism, μερίδα του οποίου υποστηρίζει ότι ο HIV δεν υπάρχει καθόλου σαν ιός, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο HIV υπάρχει αλλά δεν προξενεί προβλήματα, πόσο μάλλον AIDS. Και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα κίνημα, το οποίο κυρίως ευδοκιμεί στο εξωτερικό περιλαμβάνοντας ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι ο HIV και το AIDS είναι αποκυήματα της φαντασίας και συνωμοσίες.  Η συγκεκριμένη θεωρία είχε μεγάλο αντίκρυσμα στη νότια Αφρική, όπου περίπου 340.000 θάνατοι από AIDS σχετίζονταν με την άρνηση της πραγματικής ύπαρξης του ιού.

Βέβαια αυτή η ιδέα είχε μεταδοθεί και σε άλλα μέρη, όπως οι Η.Π.Α. έχοντας θανάτους ενηλίκων και βρεφών με ευθύνη της μητέρας από τη νόσο λόγω της άρνησής του. Όσον αφορά την Ελλάδα, το συγκεκριμένο κίνημα ευτυχώς δεν έχει δυναμική παρουσία, αν και υπήρχε μία δυναμική υποστηρίκτριά του, η δημοσιογράφος Μαίρη Παπαγιαννίδου. Η Μαίρη Παπαγιαννίδου μάλιστα είχε γράψει και βιβλίο σχετικά με την «απάτη’ του ιού.

Κλείνοντας…

Θα ήθελα να τονιστεί ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη και από την θεραπεία, ενώ θεωρώ σημαντικό για όλους την χρήση της σημερινής ημέρας ως αφορμή για ενημέρωση, αλλά και για αναθεώρηση της στάσης απέναντι στα οροθετικά άτομα. Γιατί μέρος του προβλήματος δεν είναι μόνο ο ιός, αλλά και η στάση όλης της κοινωνίας σε όσους είναι φορείς αυτού!

Δείτε επίσης: Ακόμα ένας ασθενής θεραπεύτηκε από το AIDS!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486