Camille Claudel: Η Google γιορτάζει με ένα doodle την 155η επέτειο από τη γέννηση της γνωστής γλύπτριας
Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην 155η επέτειο από τη γέννηση της Γαλλίδας γλύπτριας Camille Claudel.

Η Google τιμάει με το σημερινό της doodle την Γαλλίδα γλύπτρια Camille Claudel με αφορμή την 155η επέτειο από τη γέννησή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό doodle εικονογραφήθηκε από τον καλλιτέχνη Ichinori.

Η Camille Claudel είχε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις ως γυναίκα στο χώρο της τέχνης, η αποφασιστικότητα της, όμως, την ώθησε να σπάει συνεχώς τα καλούπια και να δημιουργεί ακόμα και στο πρόσωπο της αντιξοότητας. Γεννήθηκε στο Φερ-αν-Ταρντενουά, σαν σήμερα, και άρχισε να πειραματίζεται με πηλό από τα παιδικά της χρόνια.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο πατέρας της κανόνισε μια επίσκεψη στον καθιερωμένο γλύπτη Alfred Boucher, ο οποίος αντιλήφθηκε τις δεξιότητες και το ταλέντο της και τη συμβούλεψε να μετακομίσει στο Παρίσι για να σπουδάσει τέχνη. Έτσι, λοιπόν, η νεαρή Camille γράφτηκε στο Académie Colarossi, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στο σχέδιο, με δάσκαλο τον Boucher.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Camille Claudel (French, 1864–1943) is renowned for her ability to communicate narrative in sculpture, but also remembered for her personal and professional relationship with Auguste Rodin, which often threatened to overshadow her own work. Born in northern France, Claudel moved with her family to Paris around 1881. Early on, she was recognized for both her artistic talent and her physical beauty. She modeled hands and feet for Rodin’s Burghers of Calais and posed for figures in his Gates of Hell. By 1893, because of Rodin’s prominence in French culture, Claudel secluded herself in her studio to focus on creating work that would establish her own reputation #artgirlrising #camilleclaudel #supportwomenartists #womenwhosculpt #womensculptors #forgottenwomen #frenchartist Via @womeninthearts

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη STAND UP FOR WOMEN ARTISTS (@artgirlrising) στις

Το 1882 είχε μια συνάντηση με τον φίλο του Boucher, τον διάσημο γλύπτη Auguste Rodin. Με τον οποίο ξεκίνησε μαθήματα το 1884, μαθαίνοντας για τη μέθοδο παρατήρησης των προφίλ και τη σημασία της σύλληψης εκφράσεων. Τα γλυπτά που δημιουργούσε, ωστόσο, είχαν επιρροές και στον Rodin. Το κομμάτι της “Jeune fille à la gerbe” θεωρείται ευρέως ότι ενέπνευσε τη “Γαλάτεια” του Rodin, η οποία ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα.

Claudel και Rodin ανέπτυξαν και μία ερωτική σχέση, που απέφερε και δύο προσωπικά αποκαλυπτικά γλυπτά, το Persée et la Gorgone και το L’Âge mûr. Η σχέση τους σταμάτησε μετά από δική της πρωτοβουλία το 1893. Το οριστικό τέλος της, όμως, ήρθε το 1898. Παράλληλα με την ταραχώδη ερωτική τους σχέση, η Claudel επιχειρεί να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική πορεία με μια σειρά από σημαντικά έργα και διακρίσεις.

Το 1913 πεθαίνει ο πατέρας της. Όμως, η Camille Claudel δεν ενημερώνεται για το γεγονός από την οικογένειά της. Οκτώ ημέρες μετά την κηδεία του, μετά από πρωτοβουλία του αδελφού της, η Claudel εισάγεται στην ψυχιατρική κλινική Maison de Santé. Θεωρείται πιθανό πως για την εισαγωγή της υπέγραψε η μητέρα της. Η τοπική εφημερίδα L’ Avenir de L’ Aisne δημοσιοποιεί τον εγκλεισμό της Claudel ενώ ακολουθούν και πολλά δημοσιεύματα που κατηγορούν την οικογένειά της για το χαμό μιας διάνοιας της τέχνης.

Το 1914 ο Rodin στέλνει χρήματα για την κάλυψη της νοσηλείας της και, κατόπιν παρότρυνσης του Mathias Morhardt, διατηρεί και ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Biron. Ο γνωστός γλύπτης διαμένει εκεί για την προστασία και φύλαξη των έργων της.

Στα επόμενα χρόνια, η Camille μεταφέρεται σε διάφορα ιδρύματα και άσυλα, ενώ δέχεται επισκέψεις μόνο από τον αδελφό της και κανένα άλλο πρόσωπο. Σε επιστολή της, του 1915, προς τον διευθυντή της κλινικής όπου τότε νοσηλευόταν η γνωστή γλύπτρια, η μητέρα της γράφει πως δεν επιθυμεί να την επισκεφτεί ξανά καθώς έχει προκαλέσει πολύ κακό στην οικογένεια. Στις αρχές του 1920 ο γιατρός της, Dr. Brunet, στέλνει επιστολή στη μητέρα της ζητώντας τη βοήθειά της για τη σταδιακή επανένταξη της Claudel στο οικογενειακό περιβάλλον. Την βοήθεια αυτή, όμως, την αρνείται η μητέρα της.

Μετά από περίπου τριάντα χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρικές κλινικές, πεθαίνει στις 19 Οκτωβρίου του 1943. Η σορός της βρίσκεται σήμερα στο κοιμητήριο του Monfavet.

Μεγάλο μέρος του έργου της φιλοξενείται στο Μουσείο Camille Claudel στο Νοζάν-συρ-Σεν. Το μουσείο αυτό άνοιξε το 2017. Σε αυτό το μέρος, οι λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εκτιμούν το έργο της σπουδαίας αυτής καλλιτέχνιδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;