Κακοκαιρία: Φεύγει η
Νεότερα για την κακοκαιρία "Ετεοκλής" που θα πλήξει τη χώρα από σήμερα το βράδυ

Νέο κύμα κακοκαιρίας, η οποία ονομάζεται “Ετεοκλής”, αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 13/12.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Ετεοκλής θα είναι οι κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας και οι πολύ θυελλώδεις νοτιάδες που τοπικά θα πνέουν με εντάσεις 9-10 μποφόρ.

Δείτε την πρόγνωση του meteo:

Στο βίντεο προγνωστικών χαρτών που ακολουθεί, διακρίνεται το πολύ ισχυρό και βαθύ (πρωτεύον) βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο συνδέεται με μια εκτεταμένη και ιδιαίτερα έντονη ατμοσφαιρική διαταραχή και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 12/12 βρίσκεται στη Μ. Βρετανία.

Το χαμηλό αυτό βαρομετρικό αναμένεται να κινηθεί γρήγορα προς τα νοτιοανατολικά και ξεπερνώντας το εμπόδιο των Άλπεων να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 13/12 ένα δευτερεύον βαθύ, ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική. Το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει την κακοκαιρία “Ετεοκλής”. Επισημαίνεται ότι αν και το νέο κύμα κακοκαιρίας θα είναι σχετικά σύντομο (διάρκεια σχεδόν 1 ημέρας), εντούτοις θα είναι ιδιαίτερα έντονο, έως ότου απομακρυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο όπου και θα εξασθενήσει.

Το βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να δημιουργηθεί κατά της διάρκεια της Παρασκευής 13/12 στην Αδριατική θα κινηθεί γρήγορα νοτιοανατολικά προς τη χώρα μας, και θα αρχίσει να την επηρεάζει από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ από το πρωί θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως το πρωί του Σαββάτου 14/12 στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των δυτικών και βορειοδυτικών ηπειρωτικών. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα σημαντικότερα φαινόμενα του «Ετεοκλή».

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 14/12, και θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στο Αιγαίο έως 9 και πιθανώς κατά τόπους στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο έως 10 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν γρήγορα από νοτιοδυτικούς σε βορειοδυτικούς και θα φτάνουν τα 8 και πρόσκαιρα κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Στο σχετικόν χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ το Σάββατο 14/12.

Πιθανότητα ισχυρών φαινομένων στην Αττική

Από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 14/12 θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες και στην Αττική, οι οποίες παρότι θα είναι σχετικά μικρής διάρκειας υπάρχει πιθανότητα να είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 9 μποφόρ.

Στους 2 χάρτες που ακολουθούν φαίνεται ο ολικός υετός και ο άνεμος που αναμένεται στην Αττική το πρωί του Σαββάτου 14/12.

Ετεοκλής: Ποιος ήταν 

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ετεοκλής ήταν γιος του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, πατέρας του Λαοδάμαντα. Όταν ο Οιδίποδας παραιτήθηκε από το θρόνο της Θήβας, παρέδωσε την πόλη στους δυο γιους του, Ετεοκλή και Πολυνείκη, που συμφώνησαν να παίρνουν το βασίλειο εναλλάξ κάθε χρόνο.

Μετά τον πρώτο χρόνο, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει το θρόνο και ο Πολυνείκης επιτέθηκε στην πόλη των Θηβών με τους συμμάχους του (Επτά επί Θήβας). Και τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν στη μάχη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;