Κοινωνικό μέρισμα 2019 σε όλους τους πολίτες που είναι ΑμεΑ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δείτε αναλυτικά!

Υπεγράφη εχθές, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, η ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα 2019στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου, για τη διανομή του σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, «επέτυχε, παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τη διεύρυνση της διανομής της έκτακτης ενίσχυσης σε όλα τα νοικοκυριά που έχουν τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, χωρίς ηλικιακό περιορισμό».

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, όλοι οι πολίτες που είναι ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος των 700 ευρώ και αυτό κατέστη εφικτό μετά από ακριβή διασταύρωση των κριτηρίων ένταξης όλων των ομάδων δικαιούχων και υπολογισμό του κόστους διανομής του επιδόματος σε επίπεδο νοικοκυριού.

Με αυτό τον τρόπο, περίπου 253.000 νοικοκυριά θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑΜΕΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.

Κοινωνικό μέρισμα 2019  – Κριτήρια

Τα κριτήρια αυτά -οικογένειες με ΑΜΕΑ και οικογένειες με παιδιά, που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη έκτακτη κοινωνική ενίσχυση, συμβολίζουν τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση των περισσότερο ευάλωτων συμπολιτών μας και την στήριξη της οικογένειας, που ως θεσμός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη διάρκεια της κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στις ακόλουθες ομάδες δικαιούχων:

1. Μακροχρόνια άνεργοι

2. Πολύτεκνες οικογένειες

3. Οικογένειες με τέκνα ΑΜΕΑ

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα λάβουν οι εξής κοινωνικές κατηγορίες:

1η Κατηγορία: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.

 Κατηγορία: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 163.778.

 Κατηγορία: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 40.927.

 Κατηγορία: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών: 25.632.2

Επιπλέον προϋποθέσεις για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος 2019:

-Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία.

-Και οι δύο γονείς της οικογένειας να είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδος.

– Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για την εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ θα είναι αντίστοιχα απλή με την περσινή αλλά έχει κάποιες «διαδρομές» που κρίνουν την ταχύτερη καταβολή.

Κοινωνικό μέρισμα 2019 – Αιτήσεις

Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό μέρισμα 2019 ξεκινούν στις 17 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Τρίτη, στο koinonikomerisma.gr.

Η Υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2019, την οποία υπέγραψε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκρυβε ανατροπές, καθώς, από ότι φαίνεται, στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων (koinonikomerisma.gr) έως την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και να κλείσει ως τις 26 Δεκεμβρίου 2019για να ξεκινήσουν και να τελειώσουν οι πληρωμές μέχρι και 31 Δεκεμβρίου το αργότερο.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα κάνετε την αίτηση στο koinonikomerisma.gr

Η διαδικασία για τις αιτήσεις στο κοινωνικό μέρισμα 2019 και την ενίσχυση των 700 ευρώ θα είναι αντίστοιχα απλή με την περσινή.

Για να υποβληθεί η αίτηση, ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη, θα πρέπει να κάνεις τα εξής:

-Όσο πιο νωρίς γίνεται, από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου, να μπει στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, να χρησιμοποιήσει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

-Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το email και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου του.

-Θα πρέπει να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και

-Να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή.

Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας. Στις «διασταυρώσεις», λοιπόν, είναι που κρίνεται η μεγάλη «παγίδα» των καθυστερήσεων.

Αφού ολοκληρωθούν με επιτυχία τα παραπάνω βήματα, θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών/αιτούσα είναι επιλέξιμος/η ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ.

Στην περίπτωση που ικανοποιεί τα κριτήρια, θα εμφανίζεται και το ποσό για το κοινωνικό μέρισα 2019, που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του/της απορρίφτηκε.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό και ωφελούμενοι που ανήκουν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων δεν δικαιούνται πολλαπλό επίδομα.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της ΑΑΔΕ, από τις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου. 

Nα σημειώσουμε επίσης ότι:

Το κοινωνικό µέρισµα 2019 είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δηµοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία ή τα πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε ακόμα: ΚΕΑ Δεκεμβρίου 2019 & Επίδομα παιδιού Α21: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;