Απίστευτο! Τα παιδιά στην Ελλάδα ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο από 4 ετών!
Μία νέα έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά στην Ελλάδα ξεκινούν να "σερφάρουν" στο διαδίκτυο από 4 ετών!

Μία νέα έρευνα για το διαδίκτυο και τις ώρες που σερφάρουμε έχει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Μάλιστα, η έρευνα αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά και τις ώρες που περνάνε σερφάροντας στο διαδίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, δε θα τα περιμένεις!

Η έρευνα έδειξε ότι εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία και το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία, μάλιστα, επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε μέσω διαδικτύου, ενώ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Άλλο ένα ακραίο αποτέλεσμα είναι ότι έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο.

Η εν λόγο έρευνα έγινε σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας και πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Ένα από τα χαρακτηριστικά αποτελέσματα της έρευνας είναι πως η πλειοψηφία των παιδιών, συγκεκριμένα το 41%, ξεκινά να χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην ηλικία των 7 – 8 ετών. Ενώ, το 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε το “σερφάρισμα” στην πολύ μικρή ηλικία των 4 – 6 ετών!

Τα στοιχεία της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα “Ασφαλή και Υπεύθυνη Πλοήγηση στο Διαδίκτυο”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του δήμου Καλαμαριάς. Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 17 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και “Πρέσβειρα για Ασφαλές Διαδίκτυο”, Μαρία Σπυράκη.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η υπερβολική χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά καθώς το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Με ένα ποσοστό της τάξης του 4% να παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο και ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν έχει εθιστεί.

Όπως ανέφερε η κ. Σπυράκη:

“Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο έχει καθιερωθεί σαν αξιόπιστη και σωστή πηγή πληροφόρησης. Όμως, εκτός απ’ τα καλά που φέρνει στη ζωή μας, κρύβει και κινδύνους, κυρίως για τα παιδιά.

Πολλοί γονείς δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση για τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο. Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται, γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει ή να λέγεται στους διάφορους τρόπους επικοινωνίας που διεξάγονται μέσα σε αυτό.”

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 83% των παιδιών δηλώνει ότι “σερφάρει” χωρίς την επίβλεψη των γονιών του. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι σχεδόν οι μισοί γονείς, το 43%, δε θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου αλλά και τον χρόνο παραμονής τους σε αυτό.

Το 58% των ερωτηθέντων παιδιών δηλώνουν ότι έμαθαν μόνα τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ, μόλις ένα 4% πως το έμαθε στο σχολείο από κάποιον εκπαιδευτικό. Επίσης, ένα από τα αποτελέσματα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα παιδιά θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένο για τους κινδύνους που κρύβει.

Οι λόγοι που κάνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι οι εξής:

  1. για να μιλάνε με τους φίλους τους (36%),
  2. να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%),
  3. να παίζουν παιχνίδια (24%)

Το 58% δηλώνει ότι μπορεί να ξεχωρίσει μια αληθινή είδηση από μια ψευδή!

Όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι δύο ώρες την ημέρα το 63% των παιδιών. Το 13% φτάνει τις 3 έως 4 ώρες, το 9% περνάει περισσότερες από 4 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σαββατοκύριακα αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται πάνω από τέσσερις ώρες με τα social media φτάνοντας το 15%.

Με τα διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση ασχολείται το 57% έως 2 ώρες. Τις 3 έως 4 ώρες την ημέρα φτάνει το 9% και περισσότερες από τέσσερις ώρες απασχολείται το 7%. Το ποσοστό των παιδιών που παίζουν περισσότερες από 4 ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διπλασιάζεται και αυτό και φτάνει το 15%.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Κατερίνα Ψαρουδάκη αναφέρθηκε κυρίως στους “χρυσούς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο”. Συγκεκριμένα είπε:

“Καθώς περνούν τα χρόνια η ηλικία των παιδιών που μπαίνει στο διαδίκτυο θα είναι ολοένα και μειούμενη.”

Δες επίσης: Πώς κατάφερε το Gmail να κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των χρηστών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
3'
52 - 46
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;