Ποια είναι η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου;
Για να δούμε...

Το περίφημο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων. Αν δεν υπάρχει ένα στολισμένο έλατο στον χώρο, τότε είναι κάπως δύσκολο να νιώσεις Χριστούγεννα. Από πού προήλθε όμως η παράδοση του στολισμού ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Τα έλατα ήταν ευρέως διαδεδομένα από παλαιότερες εποχές και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές θρησκείες. Για παράδειγμα οι παγανιστές χρησιμοποιούσαν κλαδιά έλατου για την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου.

Στον Χριστιανισμό τα έλατα συνδέθηκαν άρρηκτα με την αθανασία του Θεού. Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ξεκίνησε το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων, υπολογίζεται ότι η “μητέρα” αυτών είναι η Βόρεια Ευρώπη πριν από περίπου 1000 χρόνια, όταν και πολλοί άνθρωποι κρεμούσαν έλατα ανάποδα από την οροφή με αλυσίδες. Αν δεν μπορούσαν να αγοράσουν ένα δέντρο, τότε αυτοσχεδίαζαν και δημιουργούσαν χριστουγεννιάτικα δέντρα από ξύλα τα οποία τοποθετούσαν σε σχήμα πυραμίδας και διακοσμούσαν με κεριά , χαρτί και μήλα.

Αυτά έμοιαζαν με κάτι χριστουγεννιάτικα δέντρα που αργότερα στολίζονταν συστηματικά στην μεσαιωνική Γερμανία μπροστά από τις Εκκλησίες κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Γενικώς πολλές χώρες διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως η Ρίγα της Λετονίας και το Ταλίν της Εσθονίας, αλλά το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα ήρθε από αλλού. Η επικρατέστερη άποψη μεταξύ άλλων είναι ότι ο πρώτος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ο Γερμανός κήρυκας Μαρτίνος Λούθηρος κατά τον 16ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον μύθο καθώς περπατούσε στο δάσος, κοίταξε τα αστέρια ανάμεσα από 3 κλαδιά και αυτό που αντίκρισε ήταν τόσο όμορφο, που μετά γύρισε στο σπίτι του και είπες στα παιδιά του ότι του θύμισε τον Χριστό, ο οποίος έπεσε από τον παράδεισο στην γη τα Χριστούγεννα. Γενικότερα όμως υπάρχουν πολλοί ακόμη μύθοι και θρύλοι για την προέλευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής και την Γερμανία, δηλαδή την Βόρεια Ευρώπη.

Παρόλα αυτά το χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε αυτό που σήμερα θα λέγαμε τάση, όταν το 1848 τυπώθηκε στις εφημερίδες. Σε αυτό το σκίτσο που υπήρχε στις εφημερίδες παρουσιάζεται η βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια και ο Γερμανός σύζυγός της Άλμπερτ μαζί με τα μικρά παιδιά τους γύρω από ένα στολισμένο δέντρο πάνω σε ένα τραπέζι. Αυτή η φωτογραφία έκανε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αρκετά δημοφιλή στην Αγγλία και την Αμερική.

Στην Ελλάδα αυτό το έθιμο ήρθε από τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα το 1833, όταν και στόλισε το βασιλικό ανάκτορο του Ναυπλίου και έπειτα της Αθήνας. Μάλιστα στην Αθήνα οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να το θαυμάσουν. Αυτός όμως που στόλισε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι ήταν ο γνωστός Έλληνας διπλωμάτης, Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος.

Δείτε επίσης: 7 πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα δέντρα που σίγουρα δεν τα λες συνηθισμένα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;