Eurostat: Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ε.Ε. που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια
Την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας επέλεξε η Eurostat για να δημοσιεύσει την μελέτη της για τα επίπεδα φτώχειας στην Ε.Ε.

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας και η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση που έχει σημαντικά συμπεράσματα για τα επίπεδα της φτώχειας στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της έκθεσης θα σε εκπλήξουν!

Η έρευνα αυτή της Eurostat υποστηρίζει ότι τη χρονιά που πέρασε το 21,7% περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης (περίπου 109 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετώπισαν το ρίσκο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για τις γυναίκες. Μάλιστα, σε ποσοστό 22,3% ήταν πιο ευάλωτες απέναντι στο 19,9% των ανδρών. Ενώ, σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες, το 45,8%, της Ε.Ε. που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά κινδύνεψαν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας μέσα στο 2018.

Η μελέτη αυτή έδειξε, χαρακτηριστική, ότι ο κίνδυνος φτώχειας στην Ε.Ε. αγγίζει το 11,4% για τους μισθωτούς. Ενώ, φτάσει στο 64,9% για τους άνεργους και ανέρχεται σε 43% για εκείνους που έχουν επιλέξει να μην εργάζονται.

Δεν αντιμετωπίζουν, όμως, το ίδιο ρίσκο στις διάφορες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες. Σε ορισμένα κράτη- μέλη, ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι υψηλότερος στις αγροτικές περιοχές από ότι στις αστικές και σε πολλά δυτικά και βόρεια κράτη η φτώχεια είναι πιο δυνατό να πλήξει τις αστικές περιοχές.

Ένα από τα πιο βασικά συμπεράσματα της μελέτης, είναι η σημασία που έχουν οι κοινωνικές παροχές ως βοήθημα για την προστασία των πολιτών από τη φτώχεια. Το 2018, οι παροχές αυτές μείωσαν το ποσοστό των Ευρωπαίων που αντιμετώπισαν το ρίσκο της φτώχειας από το ποσοστό της τάξης του 25,6% στο 16,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έφτασε στο εξής συμπέρασμα, σε επτά χώρες-μέλη της Ε.Ε., 1 στις 7 κινδυνεύει να αντιμετωπίσει την φτώχεια.. Η Βουλγαρία είναι αυτή που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο και ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 32,5%. Ενώ, τρίτη βρίσκεται η Ελλάδα με 31,8%. Ακολουθεί η Λετονία με ποσοστό 28,4%, η Λιθουανία με 28,3%, η Ιταλία με 27,3% και η Ισπανία με 26,1%.

Τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η Eurostat τα οποία καθορίζουν τον κίνδυνο φτώχειας είναι τα εξής:

  • το ύψος του εισοδήματος (αν είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος),
  • η έλλειψη ορισμένων βασικών μέσων διαβίωσης (όπως δυσκολίες στην καταβολή του ενοικίου και κοινόχρηστων, προβλήματα θέρμανσης) και
  • η υψηλή ανεργία

Δες ακόμα: Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;